"Демократична България" предлага как да се гласува по пощата

"Демократична България" предлага как да се гласува по пощата

Извънпарламентарното обединение "Демократична България" (ДБ) предлага на депутатите законопроект, с който се въвежда гласуване по пощата. На консултациите при президента във вторник ГЕРБ отказаха твърдо да разглеждат подобни "екзотични идеи", против се обявиха "Обединени патриоти", а ДПС изказаха резерви.

"След като българската държава не може да влезе в 21 век, поне да използваме утвърдена технология от 19 век", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на обединението.

ДБ смята, че до изборите има достатъчно време, за да бъде успешно въведена практиката за гласуване по пощата. Не на това мнение обаче са управляващите. Вицепремиерът Томислав Дончев вече няколко пъти обяви, че сроковете са прекалено кратки.

Въпреки това от "Демократична България" внесоха в приемната на парламента своя законопроект. Той би могъл да бъде разгледан от ресорната правна комисия, но само ако някой депутат го припознае и внесе в деловодството от свое име. През 2018 г., когато ДБ отново предложиха гласуване по пощата, идеята им не бе припозната.

Сега от обединението са актуализирали старите си идеи. Текстовете предвиждат пощенското гласуване да се провежда в период от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, определен от Централната избирателна комисия (ЦИК), а самото гласуване да приключва 5 дни преди изборния ден.

Предложението е предварителното гласуване по пощата да се произвежда на всички избори, с изключение на местните. Идеята е то да става посредством пощенски оператор или куриер.

От "Демократична България" предлагат още избирател, предпочел да гласува по пощата, да не може да гласува в секция с хартиена бюлетина или машинно. Законопроектът предвижда за гласуване по пощата първоначално да се подава заявление до ЦИК, за да бъдат изпратени бюлетини на съответния гражданин. Идеята е заявленията да се правят и онлайн на сайта на ЦИК, а на един адрес да не могат да се получават повече от 3 бюлетини.

След края на изборния ден, гласувалите по пощата да могат да проверяват на сайта на ЦИК дали гласът им е приет и преброен, като използват уникалния номер на бюлетината си, предвиждат измененията. 

Законопроектът на ДБ предлага отварянето на изпратените по пощата пликове с бюлетини да започва 2 дни преди изборния ден. Обработването им пък да се осъществява от комисия, назначена в съответните дипломатически и консулски представителства на България за гласувалите в чужбина и в ЦИК за гласувалите на територията на страната.

Текстовете предвиждат още не по-късно от 24 часа преди началото на изборния ден, Централната избирателна комисия да подготвя списък с избирателите, които са използвали пощенско гласуване и го изпраща до районните избирателни комисии.

Определени са и глоби за случаите на нарушения. За гласуване от името на друг човек законопроектът предвижда глоба от 5 хил. до 20 хил. лева. За неспазване на предвидената забрана за обявяване на междинни резултати от пощенското гласуване - 10 хил. до 25 хил. лева за физически лица, а за юридическите лица - от 15 хил. до 30 хил. лева.

Предвижда се гласуването по пощата да се реализира по стандарт с използване на два плика, като ЕГН на избирателя се отпечатва от вътрешната страна на външния плик, за да не бъде то видимо при преноса, но същевременно да послужи за уникално идентифициране на избирателя след получаване на писмото. 

Mediapool се обърна към Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии с въпрос дали българските пощи са в състояние да обезпечат сигурно и навременно гласуване. От пресцентъра на ведомството отговориха лаконично: Разрешаването на гласуване по пощата е въпрос на законодателно решение. Ако законодателят реши да се гласува така, ние ще го изпълним.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?