"Демократична България" предлага общински фирми в София да се листват на борсата

"Демократична България" предлага общински фирми в София да се листват на борсата

Листване на фондовата борса на до 20% от някои общински компании с цел осигуряване на по-добра прозрачност на управлението им, както и на свеж ресурс за инвестиции. Това е едно от предложенията в предизборната програма на "Демократична България" за изборите в София. Плановете за икономиката на града, управлението на публичните финанси, здравеопазването и културата бяха представени в четвъртък на среща с граждани в подлеза на Софийския университет.

Според Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" (част от "Демократична България"), листването на "Софийски имоти" например ще е крачка за осъществяване на прозрачно управление на дружеството. "Осветяването на дейността на тази и други компании ще осигури нов поток от дивиденти и към столичния бюджет. Контролът на дейността им от страна на частни инвеститори ще означава ново ниво на надзор. Не само от общинския съвет и кмета, които засега не са доказали, че могат да се справят успешно с тази задача", пише в програмата на "Демократична България".

От формацията предлагат още финансова децентрализация, която се изразява в предоставянето на част от приходите от данъците върху имотите и колите на районните администрации. Става въпрос за между 10 и 20 на сто от тези постъпления, които да се разпределят в зависимост от плащанията от всеки отделен район по тези пера. Тези суми ще се харчат от районните кметове, които пък ще избират в какво да ги инвестират след допитване до гражданите.

"Демократична България" предлага и разширяване на електронната система на общината за обществените поръчки. Идеята е в нея да се показват и всички плащания над 5000 лева вкл. вида и размера на извършената услуга. "Ще задължим всички търговски дружества със 100% общинско участие и общинските предприятия да използват същата електронна система. Това ще осигури повече прозрачност и ще е средство за намаляване на злоупотребите с общинския бюджет", пише още в програмата.

Предлага се още тримесечните финансови отчети на общинските дружества да са публични.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Колко време давате на новия парламент?