"Демократична България" предлага отпадане на наредбата за касовите апарати

"Демократична България" предлага отпадане на наредбата за касовите апарати

Отмяна на спорната Наредба Н-18 и въвеждане на т.нар. отдалечена фискализация предвижда проект за промени на Закона за ДДС, внесени от Ивайло Мирчев и група народни представители от "Демократична България".

В проекта е заложена отмяна на текстовете, с които бе въведена наредбата, която бе отлагана няколко пъти и до днес така и не е влязла в сила. Документът бе остро критикуван от бизнеса заради трудностите да бъдат приложени новите изискванията, заради високите разходи за въвеждането му и заради това, че той ще препятства конкуренцията, а данъчните ще имат достъп до чувствителна финансова информация, касаеща не само продажбите, изтъкват от коалицията.

Наред с това с поправките в Закона за ДДС се въвежда и т.нар. отдалечена фискализация (софтуерна фискализация). Тя позволява регистриране на продажбата в реално време от софтуера за управление на продажбите и получаване на уникален номер, който може да бъде отпечатан от устройство, различно от фискално устройство, или изпратен по електронен път. Така отпечатаният фискален бон съдържа всички реквизити на стандартните "бележки", издавани от касов апарат, в това число възможност за проверка в реално време дали продажбата действително е регистрирана в приходната администрация.

"В момента всеки търговец в България е длъжен да отчете всяка продадена стока чрез касовия си апарат. Така информацията стига до НАП. Фискалните апарати струват пари, поддръжката им също. Ние целим тази хардуерна фискализация да я направим софтуерна, тоест търговците да могат да издадат касова бележка от всяко устройство с принтер, например компютър или таблет. По този начин спестяваме на бизнеса пари - по предварителни оценки над 100 млн. лева", коментира вносителят на поправките Ивайло Мирчев.

Той посочва, че законопроектът не отменя фискалните устройства и изискванията към тях, но добавя още една възможност за фискализация.

Споделяне

Още от Бизнес