"Демократична България" призова Брюксел за проверка на Търговския регистър

снимка ЕПА/БГНЕС

"Демократична България" призова Европейската комисия да проведе независима проверка на причините за срива на Търговския регистър. Коалицията настоява тя да бъде осъществена с участие на външни експерти и гаранции за прозрачност и независимост от страна на Еврокомисията.

"Един значителен кръг от търговски дружества са собственост на или в тях има участие на граждани и правни субекти от други държави от ЕС, а от друга страна, много български компании работят активно с дружества в други държави от общия европейски пазар", припомня коалицията между ДСБ и "Да, България".

В позицията се казва, че въвеждането на електронен Търговски регистър е гаранция за публичност и задължение, което България има като член на ЕС. В същото време се допълва, че сривът на регистъра и рисковете той да не бъде възстановен изцяло нарушават законодателство на ЕС.

"Това е поредна стъпка по посока на ерозирането на доверието в страната ни като подходящо място за инвестиции и развитие на бизнес в рамките на общия европейски пазар. Нещо повече, този инцидент повдига сериозни въпроси относно способността на правителството да отговори на изискванията, свързани с постигането на критериите за макроикономически баланс и конвергенция", заявява коалицията.

"Демократична България" се позовава на желанието на България да стане част от еврозоната, заради което правителство пое редица ангажименти за реформи и оздравяване на финансовия сектор.

"За целта се планира провеждането на нови стрес-тестове на редица банкови и небанкови финансови институции. Не е ясно как всички тези ангажименти биха могли да бъдат изпълнени без да има гарантирана сигурност на информацията в Търговския регистър и да бъдат елиминирани всички съмнения във възможността тя да е била манипулирана", коментират партиите от "Демократична България".

Коалицията посочва, че новата шефка на регистъра Габриела Козаерва е "чисто партийна креатура, която не разполага с никаква компетентност за мениджмънт на подобна агенция или в областта на електронното управление".

"Това което е добре известно е, че предложението идва от партия "Атака" и нейния лидер, който води парламентарната група на "Обединени патриоти" в управленската коалиция. Човек, който открито е на страната на президента Путин в отношенията НАТО-Русия и ЕС-Русия, а и България-Русия, който работи за признаване на анексирането и последвалия незаконен референдум в Крим", казва "Демократична България".

Коалицията допълва, че прокуратурата и МВР реално не се ползват с необходимото доверие, за да гарантират каквото и да било.

Във вторник Народното събрание проведе извънредно изслушване на премиера Бойко Борисов и отговорните министри за срива на регистъра. Борисов каза, че до края на седмицата регистърът трябва да заработи, "ако имаме късмет". Преди това той бе дал срок до сряда. В парламента се повторено твърдението, че причината за блокажа на системата е дефектиране на четири диска, както и че няма външна атака.

Споделяне

Още по темата

Още от България