"Демократична България" призова да се търси начин Скопие и София да са заедно в ЕС

Северна Македония отново заяви, че не е готова на отстъпки и няма изгледи за бърз пробив

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Демократична България" призова този парламент да намери решение на кризата в отношенията със Северна Македония.

"Ние в този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония. Трябва да отстоим истината, но трябва да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство", каза Христо Иванов от парламентарната република.

Отношенията със Северна Македония са един от основните приоритети на външната ни политика, но засега не се очертава бърз пробив. България не одобри преговорната рамка на Скопие заради продължаващите исторически манипулации и езика на омразата, като по-твърдото отношение към Скопие се подкрепя почти от всички големи партии.

За по-умерена позиция са "Демократична България" и ДПС, а отскоро и ГЕРБ. След като кабинетът на Бойко Борисов забърка кризата, изненадващо Борисов призова в предизборната кампания Скопие бързо да влезе в ЕС.

Засега обаче Скопие не показва, че е готово на реални стъпки в отговор на българските изисквания.

Най-голямата парламентарна партия "Има такъв народ" на няколко пъти потвърди, че не смята да прави каквито и да е компромиси спрямо Скопие. Това е позицията и на президента Румен Радев.

ВМРО, която използва кризата за вътрешнополитическите си интереси, в сряда очаквано разкритикува Христо Иванов, но вече не от парламента.

"Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония. Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес!", посочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Промяната на позицията минава през парламента

Българското отношение към Северна Македония следва рамковата позиция от 2019 година, която е изпълнена с редица червени линии.

Каквато и да е промяна на позицията вероятно ще наложи въпросът да влезе в парламента.

Безкомпромисното отношение към Скопие се ползва с безпрецедентна подкрепа сред гражданите на България, така че опитите да се регулират отношенията няма да са много популярни.

Очаква се преговорите между двете държави да бъдат възстановени с формирането на ново правителство у нас.

Скопие: Ако има лидерство в България, ще намерим решение

Северна Македония се надява да получи подкрепа от България в рамките на тази година. Разширяването на Западните Балкани е основен приоритет на словенското ротационно председателство на ЕС.

"Ако е налице политическа воля и лидерство в България, смятам, че ще можем да намерим европейско решение, което би било добре за македонско-българското приятелство и за европейския ангажимент към региона", каза вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров в интервю за Евронюз.

"Но тук идва едно "ако", добави Димитров, цитиран от БГНЕС.

Според него Скопие е направило всичко, което е могло.

"И честно казано, ако моят майчин език – македонският, е причината за това да не можем да се доближим до ЕС, нека така да бъде. Тогава значи ЕС не е това, което сме си мислили, че е – общност от ценности", каза Димитров.

Според него България поставя под въпрос правото на страната да изгражда своя собствена идентичност и история, което само е предизвикало огорчение сред една от най проевропейските държави на континента.

"Съответства ли проблематизирането на македонския език на това, което Европа отстоява? Нима Европа не трябва да бъде континент, където се възпитава езиковото и културно многообразие и където всички нации се третират с достойнство и уважение? Това кой си и на какъв език говориш не е ли въпрос, който засяга само тези, за които се отнася?, коментира вицепремиерът по европейските въпроси.

Той обяви, че ветото на България срещу началото на преговорите за присъединяване вреди на междусъседските отношения и на доверието в Евросъюза.

Димитров посочи, че започването на преговорите е повече от заслужено заради пропуснатото време и прецедентите по пътя към евроинтеграцията, но преди всичко поради постигнатите резултати при сближаване към европейските стандарти и демонстрираното лидерство и зрялост при решаването на проблемите.

Споделяне

Още по темата

Още от България