"Демократична България" решава кого ще издигне за кмет на София до 15 август

"Демократична България" решава кого ще издигне за кмет на София до 15 август

"Демократична България" все още не е избрала кого ще предложи за кмет на София, но е "в напреднала фаза на къса листа с кандидати". Очаква се обединението да вземе окончателното си решение кого да издигне до 15 август.

Трите партии от "Демократична България" – ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение", са сключили споразумение за местния вот и ще участват на изборите с национална регистрация.

Според тях на местния вот в София ще има балотаж и това дава голяма възможност на "Демократична България" да промени управлението на столицата. "Много е важно тук в София да постигнем консолидация около една кауза", каза съпредседателят на обединението Христо Иванов.

От "Демократична България" подчертаха, че резултатите от евроизборите са показали, че те са стабилна трета политическа сила в столицата, а в същото време настоящият кмет Йорданка Фандъкова се е износила като фасада на модела на управление на София.

"Ако сега не опитаме заедно, не знам кога друг път ще имаме този шанс. Кога, ако не сега? Кой, ако не ние", обобщи Иванов.

По думите му местните избори са и важна подготовка за парламентарният вот. "На евроизборитре ГЕРБ спечели не защото хората им имат доверие, а защото не разпознават БСП като алтернатива. Ние искаме да надградим посланието, че Демократична България може все повече да се разпознае сред проевропейската част от българските граждани като алтернатива", добави Иванов.

Основна роля за издигане на кандидатите за кметове, районни кметове и общински съветници ще имат местните структури, но ръководството на обединението ще ги одобрява. Възможни са и коалиции по места във формат "Демократична България +", но това ще са по-скоро изключения, каза другият съпредседател на обединението Атанас Атанасов.

От "Демократична България" са готови да дадат водещи места в листите си на хора от партии и граждански организации, които имат същите принципи като тях.

"За танго обаче трябват двама", подчерта Иванов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?