"Демократична България" с мярка срещу масовата продажба на лотобилети

"Демократична България" с мярка срещу масовата продажба на лотобилети

Новото дясно обединение "Демократична България" предлага ограничаване на рекламата на хазарт и на продажбата на лотарийни билети. Формацията е пратила разработен от нея проект на промени в Закона за хазарта до председателя на Народното събрание и всички парламентарни групи.

Най-съществената промяна, за която настояват демократите, е хазартните билети и фишове за участие в томболи да се продават само в игрални зали или пунктове за приемане на залози. Идеята е въпросните пунктове да се занимават само с хазартна дейност и в тях да е забранена друга стопанска дейност. Това сериозно би ограничило сегашното масово разпространение на талони за участие в лото и лотарийните игри на компаниите с участието на Васил Божков "Националната лотария" и "Лотария България", защото те се разпространяват в най-разнообразни търговски обекти.

"Към настоящия момент особени изисквания за разпространение на хазартни игри се наблюдава само при ситуиране и отстояние от училища и домове за деца, което на практика протектира разпространението на лотарийни билети и моменти игри без оглед важността за улеснен достъп от беззащитни обществени групи", коментират от "Демократична България".

"Сходна императивна промяна се въвежда и при разпространението на територията на и в близост до площи публична и общинска собственост, както и лечебни заведения. Промените целят да хармонизират критериите за организиране и разпространение на хазарта, без оглед конкретния вид игра", допълват оттам.

Формацията предлага още ограничаване на рекламата на хазарт. Целта е тази дейност да се третира наравно с рекламата на тютюневи изделия и алкохол.

"Императивната забрана за реклама на хазартни игри ще уеднакви регулацията с европейската в тази посока и ще даде оптимално рестриктивен достъп за промотиране и разпространение чрез масовите средства за осведомяване", коментират от "Демократична България".

Конкретното им предложение е реклама на хазарт да не може да се излъчва по електронните медии преди 22 ч. В проекта на демократите обаче остава възможността за теглене на тиражите по телевизията, което сега се ползва като "вратичка" за излъчване на хазартни предавания. Наградите ще могат да се обявяват като брой и вид само предварително. Забранява се обявяването на лични данни на спечелилите, независимо дали те са съгласни или не.

Неотдавна вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за ограничаване на рекламата на хазарт, а преди десетина дни добави, че скоро предстои да внесе в парламента промени в два закона – за хазарта и за радиото и телевизията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?