"Демократична България" с убедителна победа в чужбина

снимка БГНЕС

Проевропейската коалиция "Демократична България" спечели убедително вота сред българите в чужбина с резултат от 28.76%. Това показват резултатите на ЦИК след обработени 100% от протоколите. Това са 6927 гласа за коалицията между ДСБ, “Да, България“ и “Зеленото движение“.

На второ място остава ГЕРБ с 22.16% подкрепа, което са 5338 гласа. Трета е “БСП за България“ с 15.42% (3714 гласа), а на четвърта позиция се нарежда ВМРО със 7.06% (1700 гласа).

Изненадата е петата позиция на крайнодясната проруска партия “Възраждане“ на Костадин Костадинов, която печели 4.26% от гласовете в чужбина (1025 гласа). Няколко дни преди вота “Възраждане“ излезе със скандален предизборен клип, с който заплаши с разстрел неудобни за партията журналисти.

Шестата позиция в чужбина заема ДПС с 4.06% (977 гласа). В европейските избори не могат да участват българските граждани, които живеят в Турция.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?