"Демократична България" със силни критики към харченето на излишъка

Георги Ганев, Снимка: БГНЕС

"Харченето от Борисовата държава на милиарди бюджетен "излишък" на тъмно трябва да се прекрати", гласи позиция на "Демократична България".

По данни на движението през последните четири работни дни на 2018 г. правителството е похарчило близо 3.5 млрд. лв., което е с 30% повече, отколкото през декември 2017 г.

"Утвърдилата се през последните години традиция на извършване на огромни плащания в последния момент е изключително порочна и ограбва българските граждани, в полза на управляващата върхушка и присъдружната ѝ олигархия", посочва Георги Ганев, който отговаря за сектор "Финанси" в дясното движение.

Според Ганев действията на кабинета нарушават "духа" на Закона за публичните финанси.

"Създава се силен стимул правителството да предлага големи бюджетни разходи за благородно изглеждащи и обществено приемливи цели и политики, после нарочно в течение на годината да не изпълнява тези разходи, да нарече това неизпълнение на закона "реализиране на излишък" и непрозрачно да преразпредели парите на българските данъкоплатци към предпочитани от изпълнителната власт и от обръчите нейни приятели, сфери", посочва Ганев.

Той е силно против пълната липса на оценка на въздействието на промяната във финансирането. "Къде е публикувана, примерно, оценката на въздействието на Постановление на Министерски съвет № 308 от 13.12.2018, с което са пренасочени 1.35 милиарда лева пари на българските граждани? Или просто решаваме от днес за утре, без мандат от парламента, че "Автомагистрали" ЕАД ще строи "Хемус" и ще сключи договори с добре известните ни подизпълнители, близки до властта, без търгове", пита Ганев.

От "Демократична България" се заканват, че ако участват във властта, ще внесат поправки в закона, за да отнемат възможността на изпълнителната власт да злоупотребява с публични пари.

Споделяне

Още от България