"Демократична България" се надява да вкара двама евродепутати

Радан Кънев обяви, че политици с по-ниски доходи от неговите са с повече имоти

Откриването на кампанията на "Демократична България".

"Аз се кандидатирам за депутат в Европейския парламент, за да бъда депутат там. Нашата цел и надежда е да вкараме двама души, но независимо колко влязат и какво покаже преференцията, ако аз съм човекът, който е предпочетен от избирателите, то аз ще бъда депутат там." Това заяви кандидатът за евродепутат на "Демократична България" Радан Кънев пред Нова телевизия.

На второ място в листата на коалицията е бившият дипломат Стефан Тафров, излъчен от партията на Христо Иванов "Да България".

Радан Кънев смята,  че не може да се говори за вътрешни и европейски теми.

"Европа отдавна не е чужбина. Темите, които са мой приоритет са правосъдие, енергетика, отбрана, сигурност. Това са теми, които са много български, но и за които Европа може много да даде на България", каза Кънев.

Според него предстоящите избори не са репетиция.

"Изборите са защита на българския национален интерес, защита на определени политики в Европейския парламент, след това в Европейската комисия, която се излъчва от ЕП, както и в сложния диалог между различните европейски институции. За съжаление, всичко това е много слабо разбираемо и за българското правителство, и за досегашните представители на ГЕРБ, БСП и т.нар. патриоти в Брюксел", заяви още Кънев.

Според него, който иска да обсъжда проблеми като Истанбулската конвенция да си стои на ниската заплата в България. Това не са европейски проблеми, каза политикът. Това е национален проблем. Има консервативни държави като България, а има и либерални, като Швеция и Холандия, допълни той.

"Най-много се ядосвам като чуя, че България е малка. Тя е средна европейска държава и по население и по територия. България е малка само с едно - с политическия капацитет на своите лидери", коментира Радан Кънев.

По думите му Португалия е много по-малка, но тя е излъчила Барозо, който два мандата е бил шеф на Европейската комисия.

"България е малка, защото Борисов е малък в Европа, защото БСП са много малки в Европа. Това е тъжната истина", каза Кънев.

Относно скандала с апартаментите на властта, той коментира, че темата е много важна, но тя е тема на институциите.

"Докато Елена Йончева и Мария Габриел се плюят по тази тема, това не дава никакво решение на проблема с корупцията. Слава Богу, вече имаме медии, защото допреди година беше много трудно да се говори по такива въпроси. Имаме НАП, имаме прокуратура. След броени седмици ще има европейска прокуратура, която ще има компетентност точно в това отношение", коментира Кънев.

Той се надява да има реални правни последициза нарушилите закона и е убеден, че ще има такива.

Кънев заяви, че всичко, което е придобил, освен една кола втора употреба, е преди той да влезе в активната политика.

 "Аз имам половин апартамент, закупен с наследствени пари, заедно с брат ми като инвестиция, и още един семеен апартамент, който сме купили с ипотека с жена ми и си изплащаме с доста зор", каза Радан Кънев.

Имам приятели, които не са в политиката, а са доста по-напред финансово от мен, допълни той. Кънев е учуден, как политици с наполовина на неговите доходи са много по-имотни от него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?