"Демократична България" ще кове алтернативни управленски политики

Владислав Панев, Христо Иванов и Атанас Атанасов сн. БГНЕС

Обединението "Демократична България", включващо "Да, България", ДСБ и "Зелените", ще представи при обявяването си в четвъртък експертен екип, който ще разработва алтернативни управленски политики. Трите извънпарламентарни партии планират коалиция за следващите избори и съюзът остава отворен за присъединяване на други формации.

От провала им на парламентарните избори миналата пролет, когато се явиха в различни коалиции, трите партии редовно излизат със съвместни позиции, в които участват БЗНС и ДЕОС. Последните две партии обаче не са учредители на "Демократична България", включително заради вътрешнопартийни процедури.

В началото на идната седмица е твърде вероятно и либералната ДЕОС да се саморазпусне и нейни представители да се влеят самостоятелно в "Демократична България". Първата крачка за това ще направи юристът Емил Георгиев, който най-вероятно ще бъде представен като член на експертния екип на новото обединение.

"Демократична България" ще бъде представлявана от лидерите на ДСБ и ДаБг – Атанас Атанасов и Христо Иванов. Обединението ще има и политически съвет, в който ще влизат съпредседателите на "Зелените" Владислав Панев и Борислав Сандов.

Иванов, Атанасов и Панев ще бъдат в екипа на управленската алтернатива.

Христо Иванов - в качеството си и на бивш правосъден министър, поема работата в сектор "Правосъдие", а Атанас Атанасов - бивш шеф на контраразузнаването и политик с дългогодишен опит - сектор "Вътрешна сигурност".

Заместник-председателят на ДСБ и предходен шеф на партията Радан Кънев ще отговаря за евроинтеграцията; дипломатът Стефан Тафров - за външна политика, а за отбраната ще отговаря бившият служебен министър на отбраната и председател на Атлантическия съвет Велизар Шаламанов.

Близките до Кънев бивши депутати от Реформаторския блок, които го последваха в предизборната коалиция "Нова република" - Петър Славов и Мартин Димитров – ще отговарят за "Администрация и административна реформа" и "Икономика и енергетика".

"Зелените" очаквано ще получат работата в сектор "Опазване на околната среда".

Антоанета Цонева от екипа на "Да, България" вероятно ще е човекът, който ще отговаря за работата с българските общности в чужбина.

Източници на Mediapool заявиха, че се очаква да бъдат обявени още различни експерти, които да са част от т.нар. ″управленска алтернатива″.

Целта на експертния съвет е не само да разработва и представя различни политики, но управленската стратегия на "Демократична България", която най-вероятно ще се превърне и в предизборна програма за предсрочни или редовни парламентарни избори.

Преговорите за обединението се водят от миналата година. ДСБ и "Да, България" работят заедно от доста време, като заемаха позиции по актуални политически теми заедно с ДЕОС и БЗНС. В началото на тази година широките ръководства на ДСБ и ″Да, България″ дадоха мандати на лидерите си за преговори за трайно политическо обединение, като детайлите по него са уточнявани в последния един месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?