"Демократична България" ще покани депутатите на Трифонов на публична дискусия в НС

"Не искаме нито порции, нито постове"

"Демократична България" ще покани депутатите на Трифонов на публична дискусия в НС

Ясно е, че имаме политическа криза и тя не може да бъде разрешена, без да се реши проблемът с корупцията - това е диагнозата. Докато не се появи парламент, който да осъществи лечение, тази криза ще стои, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в четвъртък пред БНР.

Хората, които ни изпратиха в парламента, искат да видят сериозно отношение към проблемите със системната корупция. За да се справим с корупцията, централен е въпросът за елиминирането на възможността на Сарая и на върхушката на ДПС да оказват токсичното си влияние върху българския политически процес, подчерта съпредседателят на ДБ по повод обявения от Слави Трифонов проектокабинет с премиер Николай Василев, бивш вицепремиер и министър от правителството на Симеон Саксокбургготски (НДСВ -ДПС) и Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС).

Офертата на Трифонов бе посрещната със сериозни резерви от ДБ и "Изправи се!Мутри вън!" (ИСМВ), с които "Има такъв народ" бе заявила готовност да управлява, за разлика от партиите на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС.

На този етап е ясно, че ИСМВ на Мая Манолова няма да подкрепи правителството на ИТН.

ДБ оставя отворена врата за диалог, какъвто Слави Трифонов даде да се разбере, че не иска, обявявайки правителството си по партийната телевизия още в деня след изборите.

Появиха се хипотези, че 65-те депутати на ИТН ще могат сами да си гласуват правителството, ако в пленарната зала останат само 121 депутати, а останалите напуснат. По конституция правителството може да бъде избрано с просто мнозинство.

Ако има правителство на малцинството само с гласовете на "Има такъв народ" (ИТН), това много бързо ще се превърне в целувка на смъртта - "ще се превърне в поредното правителство, което ще се носи по вълните на едни неясни мнозинства и винаги по тези вълни ще виждаме медузите на ДПС", предупреди Христо Иванов.

По думите му много хора имат интерес да сведат разговора до интрижки за постове.

"Не искаме нито порции, нито постове", каза Иванов, според когото така разговорът се подменя.

"Аритметиката е ясна. Правителство в рамките на тези три формации (ИТН, ДБ и ИСМВ - бел. ред.) не може да събере достатъчна подкрепа за пълноценно мнозинство. От наша гледна точка е важно да има управление, но то да бъде управление на дълбоката промяна."

"Много ясно сме казвали –доколкото има общи приоритети, дотолкова може да се говори за общност. Тя се простира дотам, докъдето се следват тези приоритети", поясни Христо Иванов.

Относно усилията да се реализира първия мандат и заявките на "Има такъв народ" Христо Иванов изтъкна, че "този подход и тази формула от отказване от програмни очаквания, които са създадени и ангажименти, които са приети, е неприемливо не просто за ДБ".

"За да подкрепим, ние трябва да видим минимум шанс това управление да свърши някаква работа", допълни той.

Когато се събере парламентът, ДБ ще покани парламентарната група на ИТН на публична дискусия по ключови теми и задачи, уточни Христо Иванов. Разговори до момента на лидерско ниво не е имало, въпреки правените опити от страна на ДБ, потвърди той.

По повод поста на Тошко Йорданов в Тиутър, Христо Иванов коментира, че социалната мрежа може лесно да се запълни и нахрани с мемета, клипчета и снимки и това е "сигурен начин да не проведем сериозен разговор", което по един или друг начин ще бъде оценено от избирателите, независимо кога ще бъдат следващите избори.

Сн.: БГНЕС

Запитан ако парламентарната рулетка се завърти и третият мандат бъде връчен на ДБ, Христо Иванов поясни:

"Нямаме готово правителство. Изобщо не е воден такъв разговор. В момента нашият фокус е върху първия мандат."

Според него "тези шумове отразяват по-скоро притесненията на Бойко Борисов".

Възможно е да се направи редовен кабинет с някои хора от служебното правителство, но трябва да се поеме политическа отговорност, каза Христо Иванов по повод предложението на "Изправи се!Мутри вън!" служебното правителство да бъде избрано от парламента за редовно.

Иванов отбеляза, че ако бъде поставена такава идея, биха я обсъждали "министър по министър".

"Има в този кабинет хора, за които бихме поели политическа отговорност на драго сърце", подчерта Христо Иванов, като посочи още, че силно не одобряват министрите на транспорта и енергетиката, "които са потънали в сарайско мълчание".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?