"Демократична България" спря част от крайбрежната улица на Балчик да стане частна

Имотът, който община Балчик иска да подари на частна фирма сн. Демократична България

Общинските съветници от "Демократична България" успяха да спрат част от крайбрежната улица в Балчик да стане частна собственост, съобщиха от коалицията.

Предложението беше внесено от кмета Николай Ангелов, който спечели местните избори издигнат от Инициативен комитет.

Става въпрос за искане от фирма "Бряг" ООД, която през 2007 г. придобива имот на първа линия край алея "Дамбата" в Балчик. Пред парцела минава крайбрежната улица на града, която стига до стената на "Двореца" и в момента се използва като общински паркинг.

Сега обаче се оказва, че този общински паркинг, на който туристите спират автомобилите си, е вписан като част от имота на фирма "Бряг". Не е известен нормативният акт, по чиято сила това е станало, но според действащия подробен устройствен план на Балчик улицата е общинска собственост, посочват общинските съветници Владимир Лафазански и Симеон Сименов.

"През 2007 г. е съставен Акт за частна общинска собственост, но такъв би бил незаконосъобразен, защото не отразява статута на частта от имота, отреден за улица", коментира Владимир Лафазански от "Демократична България".

Той поиска актът за общинска собственост да бъде представен на съветниците, но общинската администрация отказва.

На заседанието на Общинския съвет на Балчик в четвъртък Лафазански предупреди съветниците, че независимо от продажбата, улицата остава общинска, но до един ключов момент - изменението на регулационния план.

"Точно това, за което искат в момента ние като общински съветници да дадем съгласие", каза Лафазански. Той предупреди съветниците, че ако предложението бъде прието общинарите ще станат съучастници в нечиста сделка.

Това обаче не ги спря и съветниците от ГЕРБ, БСП и ВМРО проведоха две гласувания по точката, но в крайна сметка не успяха да прокарат спорното решение, след като не им достигна един глас.

След като общинарите от ГЕРБ, БСП и ВМРО не успяха да осигурят необходимите 11 гласа, те напуснаха сесията и провалиха разглеждането на следващите точки от дневния ред на заседанието.

Споделяне

Още от България