"Демократична България" цели да управлява с тандема Петков-Василев

ИБГНИ също се надява на разширяване на подкрепата за партиите на протеста

снимка БГНЕС

"В следващия парламент ние ще бъдем политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят", каза съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов пред БНТ в събота. Той бе в студиото заедно с другия лидер на коалицията Христо Иванов.

"За първи път от 2005 година има нарастване на гласовете в сегмента (на ДБ) и ние трябва да опазим демократичната общност от разделение. Пред нас се открива много сериозна възможност за надграждани чрез взаимодействие", допълни Иванов.

Двамата лидери на ДБ определиха Кирил Петков и Асен Василев като съмишленици, с които ще бъде търсеното взаимодействие.

" В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще започнем и този разговор с тях, затова да намерим онази формула, която да намери максимално консолидиране, надграждане и с амбицията за това да трансформираме България на базата на едно сигурно мнозинство. Оптимистично съм настроен", каза Иванов.

Според Атанас Атанасов двамата служебни министри не са плод на президентски проект.

"Тези хора показаха за това кратко време, в което са служебни министри, че имат собствен почерк и поведение, ние сме единомишленици. Това са образовани, възпитани хора, вчера си говорихме в парламента с финансовия министър. Гледаме в една посока", обясни Атанасов.

Според него, в този парламент "Има такъв народ" са имали възможност за съставяне на правителство, но са показали, че не искат, докато БСП са показали искат, но не могат. Атанасов посочи Христо Иванов като човек, който може да бъде номиниран за премиер.

Иванов не коментира този въпрос, но каза, че събитията от последните месеци ясно са показали промяната на българската политика.

"Вече няма един голям, който досега вземаше черпака, за да бие едните през ръцете, а на другите сипваше, обикновено на ДПС. Това означава съвсем друго политическо поведение и това е истинското излизане от тази епоха на свъхцентрализация, която раждаше корупцията. Под този хаос се крие един много позитивен тренд, който може да ни научи като политици да водим диалог", каза Иванов.

Атанас Атанасов напомни, че три години са били необходими след падането на режима на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции.

"Сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени! Обществото се бори за промяна и парламентът е еманация на тази борба. Не знам защо толкова тежки думи за парламента, ами той е раздробен. Изисква се време диалогът да стане по-настъпателен, за съжаление минаваме през този етап от време", каза ген. Атанасов.

ИБГНИ гледа в същата посока

В събота в студиото на БНТ бяха поканени и двама от лидерите на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Техният коментар за политическата ситуация бе много сходен с този на "Демократична България"

"Ако мандатът беше в "Изправи се БГ! Ние идваме!", категорично щеше да е различно. Щяхме да покажем как и защо може да се направи правителство на малцинството и как то може да работи изобщо. Със сигурност щяхме да направим правителство на малцинството", каза адв. Николай Хаджигенов.

Той и Мая Манолова коментираха положително прогнозите за създаване на нов политически проект около Кирил Петков и Асен Василев.

"Политическото поумняваме там е факт, докато в "Има такъв народ" дори няма заченки на поумняваме политическо", каза Хаджигенов.

Мая Манолова напомни, че финансовият министър е успял да прокара три актуализации на бюджета, което означава, че е човек с капацитет.

"Те имаха възможност да се докажат в служебното правителство", смята Мая Манолова.

В отговор на въпрос дали се оформя бъдеща коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и тандема Петков-Василев, адв. Николай Хаджигенов заяви: "Добре звучаща възможност на този етап, теоретизираме, но това е ок. Чудесно!".

Според Манолова на избирателите е нужна увереност, перспектива и надежда, че в следващия парламент формациите на промяната ще бъдат първа политическа сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?