Демократичният протест в Хонконг получи ултиматум от властите

Протестът в Хонконг

Главният администратор на Хонконг Лян Чунин излезе в събота с ултиматум към продемократичните демонстранти в града да сложат край до понеделник на блокадите на основни пътни артерии в града. Той предупреди, че в противен случай властите ще предприемат "всички необходими мерки, за да възстановят социалния ред", предупреди Лян във видеопослание, цитирано от ДПА.

Лян Чунин каза, че улиците към административните сгради трябва да бъдат отворени до понеделник, за да могат държавните служители да се върнат на работа, така както и пътищата към остров Хонконг, за да отворят отново училищата.

Най-малко 18 души бяха ранени при сблъсъци тази нощ в града между протестиращите и проправителствени групи, съобщи БНР.  Демонстрантите обвиниха полицията, че не се е намесила, за да спре нападението над тях от привържениците на властта.

"Ние само искаме правителството да преосмисли своята политика за демокрация за изборите през 2017 година. А сега полицията си сътрудничи с гангстери", казват протестиращите. От хонконгските служби за сигурност отхвърлиха тези твърдения като неверни.

Мирните демонстрации в Хонгконг започнаха преди седмица с искане за всеобщо избирателно право и свободно номиниране на кандидатите за политическо ръководство на този специален административен район на Китай.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?