Демократите искат 1 милиард долара за сигурността на изборите в САЩ през ноември

Демократите искат 1 милиард долара за сигурността на изборите в САЩ през ноември

Демократите в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, предвиждащ да бъдат заделени над 1 милиард долара за по-добра киберзащита на американската избирателна система.

 

Вицепрезидентът Майк Пенс същевременно защити действията на правителството за предпазване на изборите от хакерска намеса, предаде Ройтерс.

Демократите внесоха законопроекта, след като във вторник специалните служби в САЩ заявиха, че на междинните избори за Конгрес през ноември най-вероятно ще има нова намеса на Русия и вероятно и на други външнополитически противници.

"Не можем да си позволим руснаците да стоят и да се присмиват, и да се радват на успеха си от миналите избори", каза на пресконференция Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите. "Целта им е да подкопаят демократичните устои."

След изборите от 2016 г., на които за президент беше избран републиканецът Доналд Тръмп, конгресмените внесоха няколко законопроекта за подобряване сигурността на избирателната система, някои от които се подкрепяха и от двете основни партии в САЩ. Нито един от тези законопроекти обаче в крайна сметка не беше приет.

Новият законопроект е най-всеобхватният от всички досега и цели да се подобри защитата на междинните и на всички следващи избори. В неговия случай обаче няма съвносители от Републиканската партия от Камарата на представителите, което означава, че е малко вероятно да мине.

Пенс, който говори на събитие, организирано от интернет новинарски портал, заяви, че американците могат да имат доверие на изборните резултати от 2016 г., както и че "и до момента продължават усилията" на правителството на Тръмп да защити изборната инфраструктура.

Той също така неправилно каза, че "общият извод" на разузнавателните служби е бил, че действията на Москва не са се отразили по никакъв начин на изборните резултати през 2016 г.

В доклад от януари 2017 г. тези служби заявиха, че не е правена оценка на отражението на руската намеса, но че Русия е използвала хакерски действия и пропаганда, за да наклони развоя на изборите в полза на Тръмп. Руският президент Владимир Путин отрече това.

Законопроектът на демократите, озаглавен "Закон за сигурността на изборите", предвижда да бъдат заделени помощи в размер на 1 млрд. долара, които да са под надзора на американската Централна избирателна комисия. От тези помощи следва да се възползват отделните щати.

 

Чрез тях те ще могат да си позволят да си купят машини за гласуване, които издават и хартиено удостоверение за подадения глас, да назначат служители по сигурността и да правят оценки на риска.

Мярката предвижда и да се създаде програма на стойност 20 милиона долара, с която щатите да могат да правят следизборни проверки. Заложено е също изискване към министерството на вътрешната сигурност да ускори процеса за издаване на удостоверения на служителите на щатските изборни администрации, че са преминали успешно проверките за сигурност.

 

Предвижда се също Белият дом да разработи стратегия за гарантиране сигурността на американските институции срещу кибератаки и операции за оказване на въздействие, включително на изборния процес.

Миналата година министерството на вътрешната сигурност заяви, че компютърните системи в 21 щата са били проучвани от руски хакери, както и че малък брой компютърни мрежи са били компрометирани.

Споделяне

Още от Свят