Демократите обсипаха с критики Тръмп в шестия си предизборен дебат

Демократите обсипаха с критики Тръмп в шестия си предизборен  дебат

Кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 г. проведоха вчера шестия си телевизионен дебат, ден след гласуването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп в долната камара на Конгреса, съобщи Франс прес.

"Моята работа е да обясня защо той не заслужава да бъде президент на САЩ още четири години", заяви бившият вицепрезидент Джо Байдън пред шестимата си опоненти.

Тръмп е "патологичен лъжец", който ръководи "най-корумпираното правителство в съвременната история" на САЩ, каза сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс.

Сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън каза, че Тръмп е "най-корумпираният президент в съвременната история". Американският държавен глава поддържа лоялността към себе си чрез "намаляване на данъците и посланически постове", добави тя.

"Ще надвием корупцията, като спечелим тези избори", увери сенаторката от Минесота Ейми Клоубъшар.

"Президентът не е крал", каза тя, а кметът на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж заяви, че каквото и да стане на процеса в Сената, демократите не бива да позволят на Тръмп да спечели президентските избори догодина.

Единственият, който се открои от останалите в дебата, бе бизнесменът от азиатски произход Андрю Янг. "Трябва да спрем да се вманиачаваме по импийчмънта", каза той.

В комюнике самият Тръмп се подигра с този "невзрачен и песимистичен дебат", показал според него, че "никой от участниците няма шанс" да спечели срещу него.

АФП отбелязва също и словесните престрелки по време на дебата, насочени предимно срещу Пийт Бутиджидж. Четвърти в надпреварата засега, той все още е заплаха за съперниците си, тъй като излезе начело в анкетите от щата Айова. Този ключов щат ще открие на 3 февруари сезона на първичните избори и ще даде тон на по-нататъшните, пояснява агенцията.

"Следващият президент не бива да бъде избран от милиардери във винарски изби", гневно заяви Елизабет Уорън във връзка с неотдавнашно събиране на дарения от екипа на Бутиджидж, организирано в една винарна.

"Виждате какъв проблем е да налагаш проверки за "чисти ръце", каквито ти самият не би издържал", защото си бил финансиран някога от богати донори, отвърна той, намеквайки за капиталите на Уорън.

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс шеговито вметна, че сред дарителите на Бутиджидж има "едва 39 милиардери" срещу 44, дарили средства за Джо Байдън.

Седемдесет и седемгодишният Байдън направи опит да увери привържениците си, че е в добра форма. Отказа обаче, ако бъде избран през 2020 г., да се ангажира с евентуален втори президентски мандат, когато ще е вече на 82 години.

"Още не съм избран за първи мандат, нека видим първо как ще се подредят нещата", обясни той.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?