Демократите обвиниха Буш за изолацията на САЩ

Избирателите са изправени да избират между визията на демократите за възможности у дома и сътрудничество навън срещу визията на републиканците, която е стеснена и твърде дясна за повечето американци, обяви бившият президент Бил Клинтън в понеделник вечерта по време на националния конгрес на Демократическата партия.

"Ние трябва да избираме президент между двама силни мъже, които обичат страната си: нашият кандидат Джон Кери, който залага на споделената отговорност, споделените възможности и по- силно глобално сътрудничество; и техният президент и тяхната партия в Конгреса, които залагат на концентрираното богатство и власт - оставяйки хората сами на себе си, както и на едностранните действия", изтъкна Клинтън.

Той беше звездата на отриването на форума на Демократическата партия в Бостън, където делегатите ще одобрят официално номинацията на кандидат - президентската двойка Джон Кери - Джон Едуардс.

Речта на бившия президент бе прекъсвана от бурни овации на станалите на крака делегати. Той беше представен от своята съпруга - сенаторът от Ню Йорк Хилъри Клинтън.

"Джон Кери е сериозен човек за сериозна работа в сериозен момент от историята на страната ни", каза тя. Хилъри Клинтън добави, че е оптимист за неговото избиране за президент, "защото мисля, че мога да разпозная добрия лидер, когато го видя".

"Необходим ни е нов главнокомандващ, чието име е Джон Кери", заяви пред делегатите Хилари Клинтън.

Си Ен Ен посочва, че три месеца преди изборите, настоящият президент Джордж Буш и кандидатът на демократите Джон Кери са почти изравнени, но Буш получава по-високо одобрение, когато става дума за борбата с тероризма и националната сигурност.

Клинтън призова делегатите да не вярват на кампанията на републиканците, че Кери и Едуардс няма да отстоят пред тероризма. "Силата и мъдростта не са противоположни ценности", изтъкна той качествата на демократическата двойка.

Въпреки че директните атаки към президента Буш да бяха по-скоро изключение, на моменти в речите прозвуча силен критицизъм.

Какво постигнахме в тези месеци на ектремизъм, запита бившият президент Джими Картър, който в изказването си не назова пряко името на президента.

"Съединените щати изолираха съюзниците си, омерзиха приятелите си и неволно направиха услуга на враговете си, прокламирайки объркана и обезпокояваща стратегия за превантивна война", каза Картър.

Думите на Картър "Ние не можем да водим света, ако нашите лидери са объркани" бяха посрещнати с бурни овации.

Джими Картър заклейми Джордж Буш, заради "непрекъснатите грешки", които той прави. Според него държавният глава е прахосал кредита на добра воля, който е бил даден на страната от международната общност. "Истината е основа на нашето глобално лидерство, но нашата правдивост бе разпиляна и се оказваме все повече изолирани и уязвими в един враждебен свят", каза той.

Бившият американски вицепрезидент Ал Гор призова делегатите на конференцията да забравят гнева си от неговата незначителна и силно оспорвана загуба в президентските избори през 2000 година и да се фокусират върху избора на Джон Кери в Белия дом през ноември.

Лидерът на Демократическата партия Тери Маколиф заяви, че задачата е една: "Нашата задача през следващите четири дни е да покажем на всички американци, че с Джон Кери и Джон Едуардс в Белия дом нашата нация и нашият народ още веднъж ще бъдат по-силни у дома и ще бъдат уважавани в чужбина".

По време на четиридневния конгрес е предвидено да се изкажат над 100 делегати, като кулминацията ще е речта на Джон Кери в четвъртък, който ще потвърди официално участието си в предизборната надпревара.

Кореспондентите отбелязват, че форумът върви под контрол, като нищо не е оставено на случайността и всяко изказване е предварително одобрено от предизборния щаб на Кери.

Конгресът на демократите се провежда при засилени мерки за сигурност. Във форума участват близо 5 000 делегати, 15 000 гости и 15 000 акредитирани журналисти.

По време на конгреса са затворени улици и някои възлови станции на метрото. Полицаи в камуфлажно облекло охраняват конгресния център.

Споделяне

Още от Свят