Демократите обвиниха Тръмп, че е призовал за убийството на Клинтън

Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп се забърка в нов скандал заради непремерено изказване на среща със симпатизанти в Северна Каролина. Този път темата бе намерението на Хилъри Клинтън да наложи ограничения върху притежаването на огнестрелно оръжие.

На митинг в Университета на Северна Каролина Тръмп каза: "Ако тя (Клинтън) трябва да избира съдиите си (върховните съдии), нищо не можете да сторите. Макар че, не знам, може би хората от Втората поправка има какво да направят". Втората поправка в Конституцията на САЩ гарантира на американците правото да притежават огнестрелно оръжие.

Така Тръмп се вкара в опасна двусмислица. Не се разбра дали той окуражава притежателите на огнестрелно да го използват срещу върховните съдии и президента на страната, или ги кара да правят нещо друго.

Освен това Тръмп обясни, че Хилъри Клинтън искала да премахне Втората поправка. Това е нещо, което кандидатът на демократите е отричала няколко пъти.

Сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи коментира в "Туитър": "Не си мислете, че това е политически гаф. Това е заплаха за убийство, която сериозно увеличава вероятността от национална трагедия и криза".

От щаба на Хилъри Клинтън определиха изказването на Тръммп като опасно: "Човек, опитващ се да стане президент на САЩ, не може да допуска насилие по какъвто и да е начин".

Малко по-късно от щаба на Тръмп уточниха, че Тръмп единствено е призовал “хората на Втората поправка“ да се обединят политически и да гласуват за Доналд Тръмп.

От “Сикрет сървис“ коментираха, че са запознати с коментара на Тръмп. Тази служба охранява американския президент и високопоставените политици в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?