Демократите оповестиха контрапредложения за стимулиране на икономиката на САЩ

Демократите оповестиха вчера икономическата си програма - един ден преди това да направи президентът Джорд Буш. Очаква се днес в Чикаго Буш да представи плана си за стимулиране на националната икономика. С този си ход демократите показаха желанието си да водят битката за президентския пост през 2004 г. на терен, на който сегашният държавен глава изглежда най-уязвим, предаде Франс прес.

Определяйки мерките на Буш - според появилата се предварителна информация в медиите възлизат на 500-600 милиарда долара икономически стимули - демократите от Камарата на представителите обявиха контрапредложения, които не са толкова скъпи, за стимулиране на боледуващата икономика, без при това да взриви бюджетния дефицит.

Демократите предлагат да бъдат инжектирани 136 милиарда долара в икономиката на страната през 2003 година. Те предлагат освен това преференции, най-вече за средната класа, при плащането на данъци, фискални облекчения за малките и средните предприятия, финансова помощ за щатите, които са в затруднено положение, за да им позволят да изпълнят социалните си програми, както и удължаване на срока за отпускане на помощи при безработица.

Изтичането на този срок в края на миналата година остави близо 800 000 американци без постоянно препитание без никаква финансова помощ след 28 декември. Нашите предложения са истински икономически стимул с бързо действие, като в същото време те са съобразени с държавните финанси, заяви вчера г-жа Нанси Пелози, новият водач на демократите, които са в малцинство, в Камарата на представителите.

Тъй като републиканците контролират двете камари на Конгреса, демократите нямат никакъв шанс да видят одобрени своите предложения. Това обаче за тях е удобен случай да нападнат президента Буш на терен, където той е най-уязвим, след като неговата популярност нарасна силно заради войната срещу тероризма от 11 септември 2001 г. насам и желязната му ръка при конфликта с Ирак, отбелязва Франс прес.

Президентът Джордж Буш ще обяви тази вечер икономически план за близо 670 млрд. долара, в който се предлага незабавно да бъдат премахнати данъците, които акционерите плащат върху дивидентите - смела стъпка, която представители на Демократическата партия осъждат като подарък за богатите, целящ да повиши цените на акциите и шансовете на президента да бъде преизбран, предаде Ройтерс.

Мерките, които Буш ще обяви в Чикаго в 20:15 ч. българско време, се очаква включват ускорено намаляване на други данъци, незабавни данъчни облекчения за семейни двойки и за семейства с деца и увеличаване на стимулите за малкия бизнес да инвестира в ново оборудване.

Белия дом казва, че ще предложи намаляване на данъците средно с 1083 долара на 92 милиона данъкоплатци през тази година, за да се стимулират инвестициите и създаването на нови работни места. От мерките ще спечелят също до 35 милиона души, които получават доход от дивиденти. Министърът на търговията Дон Евънс заяви в интервю за Си Ен Ен, че според правителството планът ще създаде около 2,1 млн. работни места през идните три години.

"Това създава условия за растеж на икономиката ни и за създаване на работни места за много години напред," заяви Евънс. Планът на президента, който трябва да бъде одобрен от Конгреса, ще струва около 670 млрд. долара в течение на 10 години, като предвидените само за тази година намаления на данъците възлизат на близо 100 млрд. долара.

Според представители на Белия дом премахването на данъка върху дивидентите се очаква да струва около 380 млрд. долара и може да доведе до покачване на цените на акциите с 10 процента или повече. Над 10 милиона души от онези, които ще могат да се възползват от това облекчение, са възрастни хора - важен масив от гласоподаватели за президентските избори догодина, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?