Демократите откриват националния си конгрес в Бостън

В навечерието на националния конгрес на Демократическата партия в Бостън Джон Кери сюрпризира публиката, като се появи и взе участие в бейзболния мач между Ред Сокс и техните заклети противници Ню Йорк янкийс. Кери изпълни първото подаване към Уил Пуми - военнослужещ от Националната гвардия на Масачузетс, който е служил в Ирак и Афганистан.

След мача претендентът на демократите за президентския пост излетя за Флорида, а преди това беше на предизборна обиколка в Охайо.

Кери се връща в Бостън в сряда следобед, часове преди да бъде официално потвърдена номинацията му за изборите през ноември.

Проучване на общественото мнение от неделя на Си Ен Ен, Ю Ес Ей Тудей и Галъп показва, че настоящият президент Джордж Буш и сенаторът от Масачузетс Джон Кери са почти изравнени във Флорида, Охайо и Мисури. Трите щата дават 58 от всички 270 електорални вота в Америка.

Конгресът на демократите в Бостън е форумът с най-много делегати в историята на подобен род събития- 4 339 души. Мандатът е даден на делегатите от привърженици на демократическата линия и от самата партия.

В сряда те ще гласуват, за да изберат официално своя кандидат за президентските избори. Специален комитет ще изработи платформата на кандидата.

Конгресът е повод на симпатизантите да се срещнат със звездите на своята партия. Семейство Клинтън вече са в града и ще говорят в понеделник вечерта пред делегатите. Звездата на следващата вечер ще бъде съпругата на кандидата Тереза Хайнц, а в сряда е предвидена изява на кандидата за вицепрезидент Джон Едуардс и съпругата му Елизабет.

Кулминацията на форума ще е речта на Джон Кери в четвъртък.

Конгресът е нескончаемо редуване на закуски, обеди и приеми, по време на които делегатите получават компенсация за месеците работа на тъмно.

През тази седмица традицията повелява съперникът да спазва дистанция и да не разпространява враждебни послания. Джордж Буш сега е в ранчото си и ще си тръгне оттам чак в петък.

Форумът на демократите се провежда при засилени мерки за сигурност. Това е първият национален политически конгрес след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Бостънското пристанище е охранявано от брегова охрана. Главното шосе, както и основният възел на метрото в Бостън ще бъдат затворени в часовете, докато трае конгресът.

Председателят на конгреса, губернаторът на Ню Мексико Бил Ричардсън, заяви, че демократите смятат да се фокусират върху позитивните качества на Кери, а не върху недостатъците на Буш.

Споделяне

Още от Свят