Демократите поемат властта в Конгреса на САЩ

Демократите поемат властта в Конгреса на САЩ

Демократите в САЩ поемат контрола върху Конгреса след 12 години в малцинство, като за пръв път жена ще оглави Камарата на представителите, предаде ББС.

Нанси Пелоси бе избрана за председател на специална церемония в четвъртък. Тя ще е втората във властта фигура в САЩ след президента и вицепрезидента.

Също така за пръв път в историята на САЩ член на Камарата на представителите ще използва не Библията, а Корана, за да положи клетва. Това е цветнокожият адвокат мюсюлманин Кийт Елисън.

Смяната на властта в Конгреса е предизвикателство пред управлението на Белия дом, който през изтеклите шест години се радваше на републиканско мнозинство.

Пелоси, към която обръщението ще бъде “госпожо председател”, обеща да прочисти Конгреса, като каза, че е “нужна жена, за да изчисти къщата”, визирайки корупцията на Капитолийския хълм.

Тя е една от 86-те жени, избрани в Конгреса – най-високият брой жени в американската история – макар че институцията остава доминирана от мъже.

Изправен пред мнозинството на републиканците в двете камари, президентът Буш, който вече проведе разговори с Нанси Пелоси, апелира за единство на Конгреса.

Време е да оставим настрана политиката и да се фокусираме върху бъдещето, каза той и настоя демократите да не прокарват закони, които са “просто политически” изявления.

Водещи демократи също призоваха за нов дух между двете партии в Конгреса.

Сенатор Чарлз Шамър заяви:”Ние, разбира се, искаме да работим с президента. Ние се надяваме, че когато той говори за компромис, това означава повече от вършене на нещата по неговия си начин, както означаваше в миналото.”

Нанси Пелоси публикува манифест за първите 100 часа на демократите. Заедно с обещанието за смазване на корупцията, документът включва планове за увеличаване на минималната заплата и субсидии за големите петролни компании.

“Нека, обединени заедно, в първите 100 часа да направим Конгреса най-честният и открит в историята”, се казва в манифеста.

Демократите също така казаха, че ще приложат натиск върху Буш за започване на поетапно изтегляне от Ирак.

"Днес ние правим историята. Днес променяме посоката, в която се движи нашата страна", каза Нанси Пелоси по повод първото заседание на новия Конгрес.

Споделяне

Още от Свят