Демократите повдигат обвинения срещу Тръмп, но е малко вероятно да има импийчмънт

Процедурата продължава, въпреки че президентът я обяви за "шега"

Нанси Пелоси и Доналд Тръмп

Лидерката на демократите в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси поиска да се изготвят основанията за повдигане на обвинения на президента Доналд Тръмп, който по думите ѝ е злоупотребил със служебното си положение, съобщиха информационните агенции.

"Президентът не ни оставя друг избор освен да действаме, защото отново се опита да опорочи изборите ни за своя лична изгода. Днес искам от председателя (на юридическата комисия в Камарата Джери Надлър) да пристъпи към изготвянето на основанията за повдигане на обвинения (импийчмънт)", каза Пелоси.

"Действията на президента са в сериозно нарушение на конституцията. Демокрацията ни е заложена на карта. Президентът е злоупотребил със служебното си положение, подкопал е националната ни сигурност и е поставил под въпрос честността на изборите ни", добави тя.

Разследването за импийчмънт е съсредоточено около телефонен разговор през юли между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, в който Тръмп иска от него да разследва политическия му съперник демократ Джо Байдън, като същевременно е бавел пращането на помощ за Украйна.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам написа в Туитър, че Пелоси и другите демократи "трябва да се засрамят".

"Тръмп не е направил нищо освен да ръководи страната ни, в резултат на което имаме процъфтяваща икономика, повече работни места и по-силна армия, и това е само малка част от по-важните му постижения. Очакваме с нетърпение справедлив процес в Сената", добави тя.

Камарата на представителите може да гласува преди края на годината официалните обвинения към Тръмп, но демократите, които имат мнозинство в нея, казват, че засега те не са конкретизирани.

Обвиненията може да включват злоупотреба със служебно положение, подкуп, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието.

Правните експерти: Процедурата по импийчмънт е оправдана

В сряда трима преподаватели по право заявиха категорично пред правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, че процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп е оправдана и дори необходима, за да бъде защитена американската демокрация.

Четвърти юридически експерт, поканен от републиканците, обаче каза, че доказателствата срещу Тръмп не са достатъчни, за да повдигне контролираната от демократите Камара на представителите обвинения срещу президента.

Изслушването в комисията премина в напрегната обстановка и бе поредното нагледно доказателство за разделението между демократите и републиканците по въпроса дали трябва да бъде отстранен държавният глава.

Демократите, които засилиха позициите си, след като миналата година спечелиха мнозинство в долната камара на Конгреса, започнаха разследване за импийчмънт срещу Тръмп, след като научиха, че той е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън - един от потенциалните му съперници на изборите догодина.

Те са убедени, че президентът републиканец е злоупотребил със своите правомощия за целите на предизборната си кампания, по-конкретно замразявайки 400 милиона долара военна помощ за Украйна, която е в конфликт с Русия.

Тръмп, който категорична отрича да е нарушил правилата, нарече в Лондон започнатото от демократите разследване "шега".

Той определи като срамен факта, че правната комисия към Камарата на представители е провела първото изслушване, докато той е в британската столица за срещата на върха на НАТО.

Тръмп вече отклони поканата да бъде изслушан от правната комисия. Белият дом също няма да изпрати свой представител.

След два месеца на разследване, в рамките на което в комисията по разузнаването към Камарата на представителите бяха разпитани 17 свидетели, правната комисия към долната камара на Конгреса започна вчера юридически дебат, за да определи дали поведението на Тръмп отговаря на едно от основанията за завеждане на процедура по импийчмънт, предвидени в конституцията - държавна измяна, корупция и или други тежки престъпления.

И третият опит за отстраняване на президент вероятно ще е неуспешен

Без колебание, трима преподаватели по право в престижни американски университети отговориха утвърдително.

"Ако не може да бъдат повдигнати обвинения на президент, който използва своята власт за лични цели, то тогава ние вече не живеем в демокрация, а в монархия или диктатура", каза Ноа Фелдман, професор по право в Харвард.

Памела Карлан от Станфорд заяви от своя страна: "Въвличането на чуждестранно правителство в нашия изборен процес е изключително тежка злоупотреба с власт, защото отслабва демокрацията."

"Ако Конгресът не отстрани (Тръмп), процедурата по импийчмънт ще загуби смисъл напълно, така както и конституционните гаранции, предназначени да възпрепятстват (идването на власт) на крал на американска земя", каза Майкъл Герхард от Университета на Северна Каролина.

На фона на изслушването, Белият дом обвини тримата преподаватели, че са пристрастни срещу президента.

Четвърти експерт, поканен от републиканското малцинство в правната комисия, излезе с по-благоприятно становище за Тръмп. Джонатан Търли от университета "Джордж Вашингтон" разкритикува липсата на "преки доказателства" и припряността на демократите. В този дебат "има толкова повече гняв, отколкото разум", каза той.

Предвид мнозинството на демократите в Камарата на представителите се очаква Доналд Тръмп да стане третият президент на САЩ в историята, срещу когото бива заведен процес по импийчмънт след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г.

По всяка вероятност обаче и третият опит за отстраняване на американски президент в историята ще бъде неуспешен. За импийчмънт е необходимо мнозинство от две трети в Сената, а републиканците имат мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ.

Американците са разделени по въпроса дали техният президент трябва да бъде отстранен. 49 процента подкрепят импийчмънта на Тръмп, а 44 на сто са против, сочи проучване на специализирания сайт RealClearPolitics.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят