Демократите пробват да блокират плана на Тръмп да изтегля войски от Германия

Демократите пробват да блокират плана на Тръмп да изтегля войски от Германия

Демократите в Конгреса на САЩ внесоха законодателна инициатива, която да блокира плана на президента Доналд Тръмп да изтегли 9500 американски войници от близкия натовски съюзник Германия, съобщи Ройтерс.

Същността на поправката е да бъде забранено финансирането на изтеглянето на американски сили от Европа без одобрение на Конгреса.

Стъпката на конгресмените отразява тревогата сред много от тях, сред които има както демократи, така и републиканци, от плана на Тръмп да съкрати с една четвърт американските войски в Германия, отбелязва Ройтерс.

Това, според тях, ще подкопае един от главните стълбове на следвоенната сигурност в Европа: че силите на САЩ ще защитават членовете на алианса от руска агресия.

"Пагубното решение на президента Тръмп да изтегли хиляди войници от Германия ... застрашава и нашата национална сигурност", каза демократът Елиът Енгъл - председател на комисията по външните работи в Камарата на представителите. "Целта на нашия законопроект е да не даде възможност на администрацията да изпълни това катастрофално политическо намерение", посочи той, внасяйки инициативата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?