Демократите в САЩ насочват вниманието към корупцията,а не към импийчмънт

Нанси Пелоси

Демократите не са готови "да прегърнат думата с И". Ден след като върху двама души от близкото обкръжение на Доналд Тръмп почти едновременно се стовариха съдебни удари, демократите във Вашингтон и в останалата част от страната са изправени пред деликатен баланс. Те се стремят да извлекат политически дивиденти от увеличаващите се проблеми на президента, но без да отблъснат умерените и безпартийните избиратели с приказки за импийчмънт, пише в четвъртък агенция Асошиейтед прес.

В средите на Демократическата партия новият лайтмотив е "корупция", а не призив президентът да бъде отстранен. Те изтъкват не само признаването за виновен на бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт за данъчни измами и по други обвинения и съдебното споразумение с прокуратурата на дългогодишния адвокат на стопанина на Белия дом Майкъл Коен, замесващо президента в незаконна схема за финансиране на предизборната кампания. Те разполагат и с признаването за виновен във вторник на втори член на Конгреса от Републиканската партия.

Вчера в Чикаго започна лятната конференция на Националния комитет на Демократическата партия. Председателят на НК Том Перес изреди увеличаващите се проблеми със закона за Тръмп и други републиканци. Той определи ситуацията като излязла извън контрол и призова избирателите "да вземат предпазни мерки" и да върнат демократите на власт.

По-малко от три месеца преди междинните избори, това може да се окаже силен политически довод. Водачът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, която може да се върне на председателското място в камарата, ако нейната партия спечели поне още 23 места през ноември, си беше в родния щат Калифорния. Там тя припомни как през 2006 г. демократите са спечелили камарата, като са насочили ударите си към темата за корупцията в Републиканската партия след лобисткия скандал около Джак Ейбрамоф.

"Този път културата на корупция, приятелски назначения и некомпетентност е толкова всепроникваща, че е стигнала до Белия дом", заяви Пелоси вчера в Сан Франциско пред аудитория в непартийния Калифорнийски институт за публична политика.

След това каза, че "няма да бъде политически издържано" демократите да говорят за импийчмънт. Отделно от това тя изпрати до своите колеги в камарата писмо, в което ги призовава да продължат да поставят ударението върху икономическите въпроси, макар че обеща "да се търси отговорност на президента и правителството му" и настоя, че Конгресът ще "да търси истината".

Сенаторът демократ от щата Масачузетс Елизабет Уорън изрази позиция със свои нюанси. Тя е възможен кандидат за президент за изборите през 2020 г. с имидж на икономически популист. Часове преди да бъдат обявени съдебните решения от вторник, Уорън представи широкообхватни предложения за борба с корупцията. Докато вчера новинарският поток беше погълнат от тези предложения, тя публикува декларация за платените от нея данъци за последните години - нещо, което Тръмп отказа да направи.

Тези различни подходи свидетелстват за политическата и изборна главоблъсканица, пред която са изправени демократите. Из целия ляв политически спектър съпротивата срещу Тръмп процъфтява и откакто той встъпи в длъжност, демократите извоюваха важни изборни победи. Партията се бори на няколко фронта: за спечелване на мнозинство в Камарата на представителите, поне да запази сегашното почти изравнено съотношение на силите в Сената и да направи пробиви в изборите за губернатори и законодателни събрания на отделните щати. Без подкрепата поне на някои от безпартийните и умерени републиканци постигането на тези цели може да убегне. По отношение на така наречените умерени републиканци става дума особено за онези, които живеят в предградията и не харесват Тръмп, но и същевременно не горят от желание да гледат как Конгресът минава през поляризиращия и неприятен процес на импийчмънт.

"Печелим по отношение на всекидневните проблеми. За това гласуват хората", каза председателят на демократите в Минесота Кен Мартин, според когото партията му има шанс да вкара в камарата четирима свои представители от този щат. Той изтъкна решението на Хилари Клинтън от 2016 г. да съсредоточи по-голямата част от платената политическа реклама срещу отрицателните страни на Тръмп. "Видяхме до какво доведе това", каза той.

В Охайо, един от най-оспорваните щати на президентските избори, където Тръмп спечели с близо 10 процента, председателят на демократите Дейвид Пепър смята, че партията му е набрала подкрепа с действията си по въпроси от местно значение, макар и тези въпроси да имат отношение и към Вашингтон.

"Добрият кандидат не се оставя да бъде въвлечен във водовъртежа на политическото всекидневие във Вашингтон", каза той. "Месеци наред говорехме на избирателите в Охайо, че републиканците са гласували да им отнемат здравеопазването, механизмите за закрила при (медицински) случаи в заварено положение, а сега искат да отнемат и разширението на програмата "Медикейд". Защо да се отклоняваме от това говорене в името на нещо, над което на практика никой в Охайо няма власт?", заяви Пепър.

Разбира се, на някои места съсредоточаването на предизборната кампания към местните проблеми не изключва и дискусии за Тръмп и корупцията.

"Губернаторът ни е доста близък с Доналд Тръмп, така че определено искам да говорим за това", каза председателят на демократите в Южна Каролина Трав Робъртсън. Той имаше предвид Хенри Макмастър, който подкрепи Тръмп на вътрешнопартийните избори на Републиканската партия, а после, на тежкия балотаж на тазгодишните избори за губернатор на свой ред прие помощта на президента.

Активистът на Демократическата партия и чест критик на Тръмп в ефира на кабелните телевизии Зак Петканас посочи друга причина, поради която демократите да са предпазливи: избирателите не са готови за импийчмънт.

"Избирателите проявяват интерес към важните неща" в разследването, каза той. "Ще има още такива неща. Демократите трябва да призовават за защита на разследването и установяване на истината. Но не може да си позволиш да раздаваш предварително присъди", заяви той.

Струва си да се отбележи, че засега прогресивните активисти не искат да наказват демократите, които не настояват за импийчмънт на Тръмп. Говорителката на "Индивизибъл" Емили Фелпс заяви, че отначало организацията ѝ подкрепила възможността за импийчмънт, когато Тръмп уволни Джеймс Коми като директор на ФБР. Но, добави тя: "Крайната ни цел е не да свалим Тръмп, а да спечелим изборите и да торпилираме програмата му в Конгреса, за да отслабим властта му".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?