Демократите в САЩ подновиха опитите за изтегляне от Ирак

Демократите в САЩ подновиха опитите за изтегляне от Ирак

Камарата на представителите в САЩ гласува в петък законопроект за изтегляне на американските войски от Ирак до 1 април 2008 година, съобщи ББС. Това е пореден опит на Камарата да прекрати военното присъствие в Близкия изток, въпреки заплахата на президента Буш, че ще наложи вето на всеки опит да се постави график за изтегляне.

За да влезе в сила, подобен законопроект трябва да бъде приет и от американския Сенат, а след това трябва да бъде съгласуван и с президента. Това е третият пореден законопроект в този дух, който се приема през 2006 година от Камарата на представителите.

На първия опит бе наложено вето от Джордж Буш, а вторият се провали, защото не успя да мине през Сената. Последното усилие на контролираната от демократите Камара оставя възможност на американски части да останат в Ирак, но ако изпълняват само антитерористични операции и участват в тренировъчния процес на иракската армия.

“Време е президентът да се вслуша в желанието на американския народ и да предпази тази нация”, заяви лидерът на демократите в Сената Хари Рийд. Преди това Буш представи доклад за вътрешната ситуация в Ирак, в който се казва, че обстановка продължава да бъде “сложна”.

Документът предрича усилване на интензивността на атаките от страна наподразделенията на Ал Каида в страната. “От доклада става ясно, че дори и Белия дом не може да заключи, че там има някакъв прогрес. Ние чакаме вече твърде дълго”, коментира председателят на Камарата на представители Нанси Пелоси. Въпреки това Буш отново отхвърли призивите за изтегляне като обяви, че това ще доведе до катастрофа.

Необходимото за изтегляне законодателство трябва да мине следващата седмица и през Сената. За този цел демократите имат нужда от подкрепата на републиканците. Трима сенатори – републиканци вече заявиха, че искат ясен график за изтегляне на войските от Ирак.

Споделяне

Още от Свят