Демократите в САЩ възразиха срещу назначаването на Джон Болтън за посланик в ООН

Демократите в САЩ възразиха срещу назначаването на Джон Болтън за посланик в ООН

Джон Болтън, рядко откровен дипломат, чиято номинация за американски посланик в ООН бе посрещната на нож от повечето демократи и от много външнополитически авторитети в САЩ, обеща в понеделник да помогне за засилване на международната организация.

Администрацията на президента Джордж Буш е ангажирана с успеха на ООН, каза заместник –държавният секретар по време на изслушването в сенатската външна комисия. Той обеща да работи с всички и заяви, че ООН е важна съставна част на американската дипломация.

Номинацията на Болтън миналия месец предизвика противоречиви реакции.  Смятаният за блестящ политически анализатор Болтън в миналото на няколко пъти изрази публично презрение към ООН, наричайки я неефикасна и корумпирана организация.

Сенатор Джозеф Байдън, най-високопоставеният представител на Демократическата партия във външната комисия, изрази “дълбокото си притеснение” за номинацията на Болтън, посочвайки неговия “дипломатически темперамент” и работата му в Държавния департамент по отношение на оръжейните заплахи от страни като Северна Корея и Иран.

Байдън каза, че опасява, че изпращането на Болтън в ООН ще е подобно на пускането на бик в стъкларски магазин.

Към момента има индикации, че поне един от сенаторите републиканци може да гласува против Болтън. Ако всички демократи са против, бройката ще е достатъчна назначението да бъде задържано.

"Имайки предвид какво е казвал за ООН, съм изненадан, че иска поста", заяви Джоузеф Байдън, припомняйки минало изказване на Болтън, че ако 38-етажната сграда на ООН в Ню Йорк се лиши от 10 етажа, разликата няма да се усети.

Миналия месец 59 бивши американски дипломати - републиканци и демократи поискаха с писмо до сенатската комисия по външните работи Болтън да не бъде одобряван за постоянен представител на САЩ в ООН, припомня АФП.

В началото на този месец петима бивши държавни секретари републиканци пък поискаха в писмо до председателя на комисията републиканеца Ричард Лугър да подкрепи кандидатурата на Болтън. Писмото бе подписано от Джеймс Бейкър, Лорънс Игълбъргър, Александър Хейг, Хенри Кисинджър и Джордж Шулц. Сред подписалите се липсваше името на Колин Пауъл, който бе държавен секретар по време на първия мандат на президента Буш.

В понеделник Бортън заяви, че ако кандидатурата му бъде одобрена, той ще осъществи визията на президента “за тясно сътрудничество с ООН”.

Днес повече от всякога ООН трябва да играе критично важна роля, стремейки се да реализира изначалните мечти, надеждите и вдъхновението при нейното създаване, посочи Болтън.

Той е един от ярките привърженици за външна политика, базирана на американската мощ и защита на тясноамериканските интереси, отбелязва Би Би Си.

Той също така беше сред най-убедените защитници на военната интервенция в Ирак и като главен американски преговарящ по контрола върху въоръженията зае твърда позиция спрямо ядрената програма на Северна Корея.

Сенатор Байдън изтъкна мнението на демократите, че Болтън е оказвал натиск върху разузнавателните анализи заради несъгласие по отношение на Куба.

При откриването на изслушванията председателят на външната комисия, републиканецът Ричард Лугар призна, че кандидатурата на Болтън е спорна. Привържениците му обаче изтъкнаха, че той притежава интелектуален капацитет и освен това постига резултати.

Неговата шефка, държавният секретар Кондълиза Райс, заяви: Ние номинирахме Болтън, защото той върши работа.

Той е дипломат с твърди позиции, постигнал е редица успехи и доказани резултати в многостранната дипломация, обяви Райс, когато номинацията на Болтън бе издигната.

 Холандия изрази изненада от номинацията на определяния за "ястреб" Джон Болтън за постоянен представител на САЩ в ООН, предаде АФП.  Външният министър Бернард Бот не разбира тази номинация в момент, в който САЩ се завръщат към по-голямо участие в международната политика, каза говорител на министъра.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?