Демократите заклеймиха първата година на Тръмп като президент

Джо Кенеди

Демократите обвиниха президента на САЩ Доналд Тръмп, че за първата си година на поста е посял семената на раздора и разединението сред американците. Според представителя на партията в Конгреса от щата Масачузетс Джо Кенеди тази първа година е била белязана от "хаос, партизанщина и политиканстване", предаде ДПА.

"Но нещата не се ограничават само с това", допълни Кенеди. Това негово изявление бе отговорът на Демократическата партия на първата реч на Доналд Тръмп за Състоянието на Съюза.

"Правителството не само атакува законите, които ни защитават - то атакува самото разбиране, че всички имаме право на защита", каза Кенеди.

През първата си година като президент Тръмп нареди временно да бъде спрян приемът на бежанци, опита да блокира почти всички пътувания до САЩ от няколко мюсюлмански страни, поиска пари от Конгреса за строеж на стена по границата с Мексико и призова да бъде прекратена имиграцията на база роднински връзки.

Кенеди коментира речта на Тръмп по време на визита в техническо училище в град Фол Ривър в щата Масачузетс. Той изтъкна, че Фол Ривър е "един горд американски град, построен от имигранти".

"През изминалата година мнозина бяха обезпокоени, разгневени и уплашени", каза Кенеди. "Всички усещаме разломните линии в страна, която е разединена. Чуваме гласовете на американци, които се чувстват забравени и изоставени.", добави Кенеди.

В речта си Кенеди представи лансираната от демократите политическа алтернатива, носеща името "По-добрия курс", алюзия с емблематичната социалдемократическа програма на президента Франклин Рузвелт (1933-1945 г.), станала известна под наименованието "Новия курс".

Кенеди изброи някои от исканията, за чието постигане ще се бори Демократическата партия през 21 век, а именно по-високи минимални заплати, право на платен отпуск по майчинство и субсидирани грижи за децата.

"Ние избираме пенсии, които да са достойни, търговски споразумения, които да са справедливи, пътища и мостове, които няма да бъдат оставени да ръждясват, и добро образование, което да може човек да си позволи", каза той. "Ние избираме здравна система, която да предлага милосърдие, без значение дали си болен от рак, депресия или страдаш от някаква зависимост.", допълни Кенеди.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?