Демократите запазиха мнозинството си в Камарата на представителите в САЩ

Демократите запазиха мнозинството си в Камарата на представителите в САЩ

Демократическата партия запази мнозинството си в Камарата на представителите, която е долната камара на американския Конгрес. Те си осигуриха 218 места в 435-членната камара.

Досега партията имаше 232 места. Преди изборите тя очакваше мнозинството ѝ да се увеличи с около 15 мандата, но вместо това сега е почти сигурно, че ще загуби почти толкова. Причината е силното представяне на републиканците, съобщава АП, цитирана от БТА. Очаква се Нанси Пелоси да остане председател на Камарата на представителите.

Преди изборите демократите се надяваха да спечелят и Сената, но сега изглежда много вероятно републиканците да запазят контрола си върху горната камара на Конгреса. Това ще принуди Джо Байдън да се откаже от част от амбициите си в областта на здравеопазването, инфраструктурата и други инициативи, като вместо това ще бъдат принудени да търсят компромиси с републиканците, отбелязва АП.

Републиканците вече си осигуриха 49 места в 100-членния Сенат. Те най-вероятно ще спечелят още едно място от Аляска. Демократите възлагат надеждите си на щата Джорджия, където съдбата на две места в Сената ще бъде решена на балотажи през януари.

В случай че двете партии спечелят по 50 места в горната камара на Конгреса, предимство на практика ще имат демократите, тъй като вицепрезидентът на САЩ, който е и председател на Сената, ще има решаващия глас. Камала Харис бе избрана за вицепрезидент в тандем с Джо Байдън, макар Тръмп още да не е признал поражението

Споделяне

Още от Свят