Демократите започнаха разследване за отстраняване на Тръмп

Демократите започнаха разследване за отстраняване на Тръмп

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че камарата ще започне официално разследване дали президентът Доналд Тръмп трябва да бъде подложен на импийчмънт и заяви, че никой не е над закона, съобщи Ройтерс.

Камарата, в която мнозинство имат демократите, ще проучи дали Тръмп е искал от Украйна да помогне за злепоставяне на бившия вицепрезидент Джо Байдън, фаворита за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент за изборите догодина.

"Обявявам, че Камарата на представителите предприема официално разследване", каза Пелоси в съобщение по телевизията. "От президента трябва да бъде потърсена отговорност. Никой не е над закона", заяви тя.

Импийчмънт е подвеждане под отговорност чрез отстраняване от длъжност на държавни служители, включително президента, обвинени в държавна измяна или други тежки престъпления и нарушения.

Имайки предвид, че републиканците имат мнозинство в Сената, шансовете да се стигне до отстраняване на Тръмп от поста са малки, отбелязва Франс прес.

Обвиненията срещу Тръмп са, че е поискал от украинския президент да започне разследване срещу политическия си съперник Джо Байдън.

Пелоси съобщи, че до четвъртък директорът на националното разузнаване трябва да предаде информацията, получена от разобличителя, за телефонния разговор на Тръмп с Володимир Зеленски, който е в основата на обвиненията. Ако разследването на тази информация бъде блокирано, това ще е сериозно нарушение на конституцията, каза Пелоси. Тя заяви също, че действия на президента са сериозно нарушение на конституцията и го обвини, че застрашава националната сигурност.

Председателят на комисията за разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф съобщи, че разобличителят, който породи спора около разговора на президента Доналд Тръмп с украинския президент, иска да свидетелства в Конгреса, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Бяхме уведомени от адвоката на разобличителя, че клиентът му иска да разговаря с комисията ни и е поискал насоки от и.д. директор на националното разузнаване как да направи това. Поддържаме връзка с адвоката и очакваме свидетелството на разобличителя още тази седмица", написа Шиф в Туитър.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън призова Тръмп изцяло да съдейства на разследването на Конгреса за разговора му със Зеленски, предаде Ройтерс. Ако Тръмп продължи да се подиграва със законите, Конгресът няма да има друг избор освен да инициира процедура за импийчмънт, заяви Байдън.

Процедурата

При процедура за импийчмънт Камарата на представителите има право да формулира обвинения. Конгресмените гласуват дали въпросът да бъде предаден за обсъждане в юридическата комисия, където тези обвинения се разследват. Ако се прецени, че те са основателни, се подготвя обвинително заключение. Ако комисията го одобри, то се обсъжда от пълния състав на камарата, където може да бъде подкрепено с обикновено мнозинство, което демократите теоретично могат да постигнат.

Следващият етап е обсъждане в Сената, където процедурата се превръща в де факто съдебен процес. За да се стигне до импийчмънт, за него трябва да гласуват най-малко две трети от сенаторите, тоест 67. Затова при сегашното положение вероятността за такова гласуване е на практика нулева. От началото на тази година републиканците имат 53-ма представители в 100-местния Сенат.

Досега в американската история процедури за импийчмънт са започвали срещу трима президенти - Андрю Джонсън, Ричард Никсън и Бил Клинтън. Джонсът и Клинтън бяха оправдани от Сената, а Никсън подаде оставка преди да започнат изслушванията.

Тръмп нарече разследването "лов на вещици"

Доналд Тръмп бързо реагира на новината, че демократите започват срещу него процедура за импийчмънт, като я нарече "лов на вещици", съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп каза, че това ще му се отрази "положително", защото положението в САЩ е "по-добро от всякога" и демократите ще изгубят изборите догодина, ако поискат импийчмънт.

Тръмп отбеляза, че демократите са съобщили за намерението си в момент, когато той се среща в централата на Обединените нации в Ню Йорк със световни лидери. В Туитър той написа, че демократите нарочно са решили да развалят и опорочат този важен ден с поредните новини, които нарече "лов на вещици" и "боклук".

Стенограмата

По-късно Белият дом публикува стенограма на телефонния разговор между Тръмп и Зеленски. От нея става ясно, че президентът на САЩ е поискал от украинския президент да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му.

"Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", казал Тръмп в този телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници.

Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър, отбелязва АП.

Президентът вече потвърди, че е наредил да се замрази отпускането на близо 400 милиона долара помощ за Украйна няколко дни преди телефонния разговор. Президентът на САЩ твърди, че това не е било нарушение.

Какво следва?

Обявяването на началото на процедурата по импийчмънт на Тръмп е пресичане на Рубикон. Никой не знае докъде ще ни отведе това, подчертава в. "Вашингтон пост".

В момента проучванията на общественото мнение не подкрепят започването на процедура за разследване на президента с цел импийчмънт. Има обаче основания да се смята, че през следващите месеци резултатите на проучванията ще се променят, докато избирателите на Демократическата партия сплотяват редиците си и подробностите от разговора на Тръмп с украинския му колега стават известни на обществото.

Евентуално разследване за импийчмънт обаче може да затрудни кандидат-президентската кампания на Джо Байдън. Републиканците вероятно ще използват процеса, за да продължат да насочват вниманието към бизнеса на семейството му по времето, когато той е заемал вицепрезидентския пост.

В същото време републикански предизборни стратези изпитват задоволство от мисълта за потенциалния ефект на процедурата за импийчмънт върху техните избиратели. За републиканските избиратели това би било най-голямата мотивация да гласуват, подчертава Джим Маклафлин, републикански социолог, работещ по предизборната кампания на Тръмп. "Винаги съм смятал, че Нанси Пелоси е по-умна. Това е лудост", добавя той.

Но подобна сигурност не винаги се възнаграждава в ерата на Тръмп, в която единствената константа е увереността, че статуквото ще бъде нарушено още повече, подчертава в. "Вашингтон пост". Никой не знае със сигурност какво следва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят