"Демокрация" връща дарението, ако наистина е от Чорни

Фондация "Демокрация" ще върне обратно дарението от 200 000 долара, получено през 2001 г., ако то наистина е от Майкъл Чорни. Това съобщиха от фондацията с факс до mediapool.bg.

"Ако компетентните български органи установят, или получим безспорни доказателства, че фирма Ромент трейдинг и дарението от 200 000 долара са на Майкъл Чорни, ще го върнем обратно", гласи официално разпространеното изявление на фондация "Демокрация".

Вчера, също с факс, от фондацията съобщиха, че преустановяват всякакви коментари по темата с дарението от юни 2001 г., докато не приключи проверката на държавните органи.

Според приближени до фондация "Демокрация", връщането на пълната сума на дарението няма да е невъзможно, тъй като организацията разполага с необходимите за това финансови ресурси.

Според същите източници, ръководството на СДС знаело за какво са изразходвани въпросните 200 000 долара през 2001 г. - голяма част от сумата е отишла за покриване на задължения на в. "Демокрация", а друга за финансирането на близка до СДС неправителствена организация, работеща в областта на северноатлантическата интеграция.

По-късно през деня, изпълнителният директор на фондация "Демокрация" поиска с писмо директорът на кипърската офшорна фирма Ромент трейдинг, за която Чорни твърди, че е негова, да предостави документи за собствеността на фирмата.

В писмото се посочва, че през юни 2001 г. фондацията е получила дарение от фирмата, но опитите на тогавашния директор на "Демокрация" да влезе в контакт с нейния директор са били неуспешни. Сегашният Гроздан Караджов моли да бъдат изпратени копия от апостила ( съгласно Хагската конвенция от 1961 г.) на следните документи: учредителният акт на компанията, статут на компанията, структура на собствеността на компанията към момента на дарението и менаджерска структура на компанията

Пред вестник "Труд" директорът на кипърската офшорка Николас Трепидас, до когото е адресирано писмото, твърди, че негов принципал (собственик) е Майкъл Чорни.

Велчев: Фондацията сама е спряла проверката за произхода на средствата

През 2001 г. фондация "Демокрация" сама е спряла пълната проверка за произхода на преведените ѝ 200 000 долара, обяви привечер финансовият министър Милен Велчев.

Финансовият министър потвърди, че по време на предишното правителство бюрото за финансово разузнаване е било сезирано от фондацията за този случай. По думите на Велчев обаче, след това бюрото изпратило писмо до "Домекрация" с искане за повече информация. От фондацията обаче отговорили, че вече нямат съмнения за получените пари и с това на практика бюрото за финансово разузнаване било десезирано и прекратило проверката.

"Николай Иванов (бел.ред. - тогавашният директор на бюрото) е бил член на Български демократически форум и намирам всичко това за не много случайно", допълни Велчев. Лидер на БФД е предишният финансов министър Муравей Радев.

Думите на Велчев съвпаднаха с изявленията на вътрешния министър Георги Петканов, който от края на миналата седмица повтаря, че през 2001 г. не е направена необходимата проверка за произхода на въпросните 200 000 долара. Обратното твърдят предишния шеф на финансовото разузнаване Николай Иванов, бившият финансов министър Муравей Радев, фондация "Демокрация" и председателят ѝ Иван Костов.

Днес Петканов отново заяви, че през 2001 г. не е правена проверка в Кипър, където е регистрирана фирмата "Ромент трейдинг", изпратила дарението. "Казвам ви - не е направена проверка в Кипър и това е достатъчно, а са били длъжни", заяви в Ловеч Петканов и обяви, че до няколко дни ще има резултат в този смисъл. В момента агенцията за финансово разузнаване извършва вътрешна проверка как е процедирано през 2001 г., прокуратурата също разпореди на МВР да провери фондация "Демокрация".

По думите на Петканов, когато бюрото проверява парите, първо се пита финансовото разузнаване на Кипър и централната им банка има ли такава фирма, кои са управителните ѝ органи, кои са собствениците и имат ли данни дали тази фирма пере пари или върши незаконна дейност. Това през 2001 г. не е направено, каза Петканов.

Освен бившият шеф на българското финансово разузнаване, днес и един от подчинените му през 2001 г. също твърдеше, че цялостната проверка е извършена. Бившият ръководител на отдел "Анализи" в бюрото Васил Сивенов обясни пред Би Ти Ви, че процедурната практика изисквала след постъпване на доклад за съмнителна операция от фондация, той да се резюлира от директора и след това да бъде изпратен до началника на отдел "Анализи".

Сивенов потвърди, че при него е постъпил такъв доклад във връзка с дарението за фондация "Демокрация" и тъй като случаят се е отнасял за офшорна фирма, е било подготвено запитване до отдел "Координация и контрол". Била е поискана информация от Кипър за това кои са собствениците на офшорната фирма, кои са управляващите и има ли някакви данни за въвличане на тази фирма в престъпна дейност, включително изпиране на пари от лица, свързани с въпросната фирма.

Васил Сивенов каза, че е получен отговор от кипърска страна за собствениците на фирмата, които са номинални собственици, и че няма данни за въвличане на тази фирма в престъпна дейност.

Също днес пред Би Ти Ви бившият шеф на финансовото разузнаване Николай Иванов допусна, че може да има фалшификация на архива на бюрото, тъй като при уволнението му през 2002 г. било осуетено нормалното предаване на служебната документация. По-късно Велчев отрече и обяви, че става дума за проблеми при предаването единствено на документацията в касата на Иванов, защото той отказвал да се яви при извършването на описа.

Ген. Борисов иска прокуратурата поименно да посочи кой от "Демокрация" трябва да бъде разпитван

В хода на проверката, възложена на МВР от прокуратурата, трябва да се установи кой е собственикът на фирмата, направила превода, евентуално защо е направен и за какво са разходвани средствата, каза вътрешният министър. В рамките на определения от прокуратурата срок от 15-20 дни това ще бъде изяснено, допълни Петканов.

Също днес обаче се разбра, че главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е върнал прокурорското постановление за доизясняване на една от поставените задачи.

Върнах постановлението, за да може прокуратурата да конкретизира какво точно да проверяваме, обясни ген. Борисов пред mediapool.bg по повод на информацията, която се появи във в."Дневник".

Настояваме да се посочат хората, които да разпитаме, обясни главният секретар на МВР. По начина, по който била възложена проверката, той недоумявал целия персонал на фондация "Демокрация" ли трябва да бъде викан на разпит в НСБОП. "И чистачките ли трябва да разпитаме?", пита се ген. Борисов. Затова той искал магистратите поименно да посочат хората от фондацията, които трябва да бъдат разпитани.

Ген. Борисов уточни, че по другите точки в постановлението НСБОП работи.

Вчера зам.-шефът на НСБОП полк. Венелин Великов също загатна, че освен прокурорското указание да се провери има ли пране на пари в случая с дарението, ще се търсят и други нарушения по Наказателния кодекс, но отказа да ги конкретизира.

Мозер, Праматарски и Гергьовден защитиха СДС

Коалиционните партньори на СДС в парламента Анастасия Мозер и Александър Праматарски, както и лидерът на "Гергьовден" Станимир Зашев днес открито защитиха СДС от атаката срещу фондация "Демокрация" и партията.

Тримата обявиха пред медиите, че скандалът с фондацията е директен удар срещу СДС и опит за преструктуриране на дясното пространство, за да го оглави "удобен" за Симеон лидер. В заявление до медиите от трите политически формации, коалирали се за местните избори, се посочва името на Стефан Софиянски като единствения печеливш от скандала срещу СДС, който може да го използва, за да предяви претенции към мястото на ОДС.

Според тримата този политически скандал няма нищо общо с местните избори, но без съмнение хвърля сянка върху СДС. По думите им, този скандал отклонява вниманието от предишния, в който главни участници бяха премиерът Сакскобургготски, о.з. ген. Бригадир Аспарухов и БСП, и който е брънка от последователна политика да се дискретидитират усилията на България за присъединяване към НАТО.

В скандала, свързан с фондация "Демокрация", БЗНС-НС, Демократическата партия и "Гергьовден" виждат и опит да се дискредитира гражданското общество и то да се върне към началото на 90-те години, когато "фондация" бе мръсна дума.

Скандалът с "Демокрация" не е проблем само на СДС, а на целия политически елит, тъй като финансирането е проблем на всички партии в България и може да се реши само с ясен регламент и прозрачност, се казва в изявлението. Пред медиите лидерът на "Гергьовден" Станимир Зашев добави, че е належаща незабавна промяна на закона за политическите партии, за да бъдат максимално ограничени възможностите партиите да бъдат финансирани от неясни субекти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?