Борисов се самопохвали пред секретаря по вътрешна сигурност на САЩ

Демокрацията и свободата на медиите в България са "в пълен разцвет"

Управляващите получиха поредна добра оценка от "изключително висок гост"

Джанет Наполитано позира с Борисов и Цветанов в МС. Снимка: БГНЕС

Демокрацията и свободата на словото и хората в България се намират в "пълен разцвет" през последните три години от управлението на ГЕРБ.

 

Тази теза разви в сряда лично премиерът Бойко Борисов в присъствието на държавния секретар по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано и американския посланик Марси Рийс, която при встъпването си в длъжност в началото на месеца определи за свой основен приоритет спазването на свободата на словото у нас, наред със съдебната реформа, борбата с корупцията и енергийната диверсификация.

 

Констатацията му стана факт в същия ден, когато британският в. "Гардиън" цитира изследване, според което България се нарежда на второ място в ЕС по нарушени права на защита. Само преди седмица пък немският посланик Матиас Хьопфнер изрази безпокойството си, че страната ни се намира на последно място по свобода на словото в Европа в ранглистата на "Репортери без граници". През май пък американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" нареди България на 78-о място в света по този показател след страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимор.

 

Министър-председателят бе провокиран да анализира за пореден път отношението на правителството към основните конституционни принципи от въпрос, зададен към Наполитано, с който тя бе помолена да посъветва управляващите как да се справят с постоянния проблем с неспазването на човешките права от страна на властта.

 

"Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на Министерския съвет (МС) и да зададе какъвто иска въпрос на г-жа Наполитано, показва не само, че демокрацията е в пълен разцвет, не само, че правата на човека са гарантирани отвсякъде... и колкото и да се опитвате, и да се стараете, поради определени поръчки, да ни изкарате недемократични или непублични, няма как да успеете по простата причина, че щом Вие сте тук и никой не режисира това, което ще питате... е повече от показателно", заяви премиерът с лека усмивка обръщайки се към питащия репортер.

 

Свободата у нас – гарантирана по-добре от някои страни в ЕС

 

"Има държави, и то в Европейския съюз, където предварително си задават въпросите – един, два или три, и се пита... В България можете да кажете, да говорите, да напишете, да питате, каквото искате! Това е висша степен на демокрация и свобода на медиите и хората", продължи мисълта си премиерът.

 

Той бе домакин на среща между държавния секретар Наполитано и вътрешния министър Цветан Цветанов, след която двамата подписаха споразумение между двете правителства за продължаване на сътрудничеството в борбата с тежката престъпност. По думите на МВР шефа документът визира много аспекти в тази сфера, сред които обмяната на ДНК-профили и отпечатъци, както и противодействието на тероризма.

"Нито една страна не е застрахована срещу терористичните актове, затова аз съм тук, за да предоставя подкрепа на близък приятел. Трябва да се борим с тероризма и да предотвратим бягането му от една страна в друга. Днешното споразумение ще позволи предотвратяването на престъпността и тероризма, посредством обмена на информация", коментира и самата Джанет Наполитано, като не пропусна да каже, че за нея е "изключителна чест" да гостува на Борисов и Цветанов.

Тя бе поредният високопоставен представител на САЩ, който обилно похвали съвместното сътрудничество между щатските и българските служби, като посочи за пример успешното издирване на нелегален имигрант, който бил заподозрян за търговия с оръжия за масово поразяване.

"Ние сме близки икономически партньори, не само в сигурността. $615 млн. всяка година маркират коридорите между двете страни. Ще продължим сътрудничеството и в икономическия и търговския обмен. Доволни сме и очакваме да продължим съвместната си работа, за да защитим народите си", добави държавният секретар.

Последваха благодарности от премиера Борисов, който не пропусна да напомни, че през последните години Наполитано е поредният "изключително висок гост" след двама директори на ЦРУ, шефовете на "Сикрет сървиз" и Службата за борба с наркотрафика (ДЕА), както и съветникът по сигурността и борбата с тероризма на щатския президент Барак Обама – Джон Бренън.

"Като се има предвид, че на вътрешни министри от минали правителства им бяха отказвани визи, министър Цветанов заслужава подкрепа и добра оценка", обърна се министър-председателят към вицето си, намеквайки за отказа на американското посолство да разреши посещение в САЩ на Румен Петков, докато той оглавяваше МВР в кабинета "Станишев".

Споразумението е още една крачка към безвизовия режим

 

Продължавайки темата за американските визи Джанет Наполитано добави, че всъщност подписаното с Цветанов споразумение представлява "важно условие за влизане в безвизовата програма на САЩ".

 

"Ние сме тук не само, за да подпишем това споразумение, но и за да поздравим България за големите ѝ успехи", каза още държавният секретар с уточнението, че "има и други законови изисквания" за отпадането на визовия режим по отношение на българските граждани.

 

Наполитано не обясни какво точно остава още да бъде постигнато в тази посока, нито прогнозира кога би могло да се случи. Само добави лаконично, че това "е още една крачка напред към безвизовия режим".

Плевнелиев: Отношенията между България и САЩ никога не са били по-добри

След брифинга в МС Джанет Неполитано се отправи към президентството, където бе посрещната също толкова радушно от държавния глава Росен Плевнелиев, който отбеляза, че "отношенията между България и Съединените щати никога не са били по-добри".

"Радваме се на подписаното споразумение. Благодарен съм, че имах възможност в първите девет месеца от моя мандат два пъти да посетя Съединените щати. Имах възможност да поговоря с президента Обама, с президента Бил Клинтън. Имахме изключително успешно посещение на държавния секретар Хилари Клинтън в България и на ген. Дейвид Петреъс в България, както и на съветника по сигурността на президента Обама - Джон Бренан. Това са доказателства колко добре, интензивно и ефективно работим заедно", добави президентът.

Наред с премиера Борисов Плевнелиев за пореден път декларира увереността си, че "ще можем в следващите месеци да изправим пред съда вдъхновителите и участниците в този ужасен терористичен акт", визирайки бомбения атентат на летище "Сарафово" край Бургас на 18 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?