Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Демокрацията в БСП победи. Но ще победи ли БСП на изборите?

Ако демократично избраната листа на БСП не става, чия е отговорността за това

12 коментара
Демокрацията в БСП победи. Но ще победи ли БСП на изборите?

Часове след драматичния червен пленум, на който евролистата на лидера Корнелия Нинова бе бламирана и Националният съвет избра алтернативна, БСП осъмна с мантрата, че е "единствената демократична партия в България". Това повтарят социалисти от двата лагера и този факт трудно може да се опровергае, особено като се има предвид как се взимат подобни кадрови решения в ГЕРБ или ДПС, например. Също така обаче е факт, че от създаването ѝ досега БСП е партия с вътрешни фракции и междуособици, които в крайна сметка винаги са успявали да съжителстват в името на общ интерес и надежда за реванш на едните срещу другите.

Нинова би трябвало да е наясно с това обстоятелство и да се съобразява с него. Последните ѝ ходове показват, че явно е надценила собствената си сила и зле преценила реалните настроения в партията си. Вероятно лидерът на ПЕС Сергей Станишев не е човекът, който ще увлече червения електорат, но желанието на Нинова да го изхвърли тотално от евролистата си беше жива саморазправа и демонстрация на силово налагане, а не политика. Ако към това се добави и фактът, че Нинова до последно сама е редила и договаряла позициите в листата, съпротивата на Националния съвет изглежда съвсем разбираема.

Какъв ще е резултатът

Въпросът обаче е какъв ще е крайният резултат от това упражнение по вътрешнопартийна демокрация. Тоест, дали БСП ще излезе по-силна или по-слаба след всичко случило се на пленума. Това ще се разбере съвсем скоро. Евроизборите са на 26 май и според социологическите проучвания към момента ГЕРБ и БСП са с почти изравнени позиции, включително защото управляващата партия понася щети от скандала "Апартментгейт". Тоест, БСП има шанс да стане първа, но това съвсем не е сигурно.

След като Националният съвет гласува алтернативната листа, Нинова обяви, че в такъв случай не носи отговорност за резултатите и няма да подаде оставка, ако БСП изгуби изборите. Несъмнено това е емоционална реакция, която още по-малко приляга на решителен и силен лидер, в каквато роля се виждаше до вчера Нинова.

Проблемът обаче не е само, че тя беше бламирана. По-големият проблем за БСП е, че демократичното отхвърляне на спусната отгоре листа и гласуването на друга открои още по-ярко фронтовите линии и окопните войни в партията. И то в момент, когато тя трябва да е мобилизирана и единна в голямата битка за властта.

Въпросът сега е дали самата предизборна кампания няма да се превърне в продължение на вътрешнопартийното разчистване на сметки. Един от белезите за това ще е дали кандидатите ще водят активни кампании за преференциални гласове.

Другият проблем е, че самият Национален съвет, гласувал новата листа, финално остана изненадан от резултата, доколкото на водещи позиции след водача Елена Йончева се оказаха неразпознаваеми лица със спорна или никаква репутация.

Какво се случи

Ако преди месец лидерът на БСП успя, макар и с малка преднина, да наложи своя фаворит Елена Йончева за водач на листата, то в неделя желаната от Нинова листа с останалите 16 кандидати претърпя фиаско.

По информация на Mediapool Нинова е наредила сама списъка, а Националното бюро разбрало какви са предложенията сутринта в неделя. Ден преди това тя водила и последните разговори с някои от кандидатите. В петък поискала среща със Станишев, но такава нямало. Лидерът на БСП дори не отговорила на есемес на председателя на ПЕС, с който той поискал поне да се чуят по телефона. Това поведение на Нинова допълнително напрегнало напрежението в партията, казват социалисти пред Mediapool.

Сметката показва, че само четири от предложените от Нинова кандидати намериха място в новата листа. Някои от фаворитите ѝ напълно отпаднаха, а други останаха на неизбираеми места.

Предложеният от Нинова за второто място партиен ветеран Янаки Стоилов "изпадна зад борда". След тайния вот за него беше отредено 12-то място и той си направи самоотвод. Зам.-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер Деница Златева, която по плана на лидера на БСП трябваше да е трета, остана седма. За сметка на това нежеланият от ръководството Станишев, който не беше включен в листата на Нинова, се нареди на избираемо пето място – след "бетонирания" шеф на кабинета на президента Иво Христов.

По информация на Mediapool Нинова е посрещнала много негативно разместването. Представителите на вътрешната опозиция пък приемат случилото се като победа за тях и загуба за лидера.

Как аутсайдерите Пенкова и Витанов се оказаха в "топ три"

Когато двама се карат, накрая печели трети. Такова обяснение дадоха пред Mediapool и близки до Нинова, и нейни опоненти, за това как непознати имена бяха избрани за второто и третото място в листата на БСП. Става дума за Петър Витанов, който е депутат първи мандат в Народното събрание, както и за Цветелина Пенкова – зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум". Преди около година тя се е явявала и на кастинга за политици "Има такъв народ", организиран от шоумена Слави Трифонов и екипа му.

Мястото ѝ дори в първоначалната листа на БСП се обяснява с това, че тя е дъщеря на зам.-председател на столичната организация на БСП – Марин Пенков. За нея агитирали Кирил Добрев и председателят на столичната структура Калоян Паргов.

Социалисти обаче признават, че Витанов и Пенкова не са особено популярни дори в самата партия. Единствената причина, поради която са се озовали в "топ три" била тази, че двата лагера в партията не искали да гласуват за кандидатите на противниците. Затова пускали бюлетини за своите, но и за "неутралните" предложения. Така от съперничеството между утвърдените политици в БСП спечелили двама аутсайдери, които са били преценени за достатъчно "неутрални" и "безвредни".

Те обаче вероятно ще станат евродепутати, освен ако не бъдат изместени с преференции.

И двамата са имали място и в първоначалната листа на Нинова, но неизбираемите 11-то и 9-то място.

Според социалисти е проблем, че Витанов и Пенкова ще бъдат възприети от партийните членове и симпатизанти като "парашутисти". Затова най-вероятно БСП ще се опита на "продаде" гафа си като търсен ефект и да обяснява, че дава път на млади политици. Въпреки това е спорно доколко това ще бъде прието като чиста монета от избирателите.

Докато Пенкова е трета в листата на БСП, председателят на "Милениум" Румен Чолаков пък е водач на друга листа – "Път на младите", използваща за евровота регистрациите на НДСВ и "Новото време". Той обясни пред Mediapool, че до неделя не е знаел, че Пенкова има предложение да е в листата на БСП. По думите му тя не е изявила желание да се включи в листата около "Милениум", която включва само хора до 35 години. 

Чолаков коментира създалата се ситуация във Фейсбук, като пожела успех на Пенкова, но обяви, че в същото време се притеснява "за въвличането ѝ в тази платформа особено при сегашното ѝ ръководство, разединение, партийни интриги и дълбока източна ориентация и анти-европейски тези". Самият той също се е появявал в шоуто на Слави Трифонов, но като водещ за един ден, а не в кастингите за политици.

"Бетонираните места"

Три от местата в червената евролиста бяха одобрени от пленума с явен вот, който се проведе преди тайното гласуване. Става дума за кандидатите от гражданската квота и коалиционните партньори.

Така на четвърто място застана шефът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов. От БСП обясниха пред Mediapool, че Нинова е водила разговорите с кандидатите, включително и с Христов. Не знаели обаче кога и дали тя е обсъдила това предложение и с държавния глава. Според някои в БСП ходът с включването на Христов е грешка, но други не виждат проблем и напомнят, че преди да стане депутат, Йончева също беше част от екипа на Румен Радев.

В понеделник Радев каза пред журналисти, че уважава решението на Христов, което двамата са обсъдили предварително. Не съм снемал доверието си от господин Христов, каза президентът в отговор на въпрос дали включването му в листата на БСП за евроизборите не е оценка за работата му. "Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес", каза той във Велико Търново и подчерта, че и "всеки е свободен да се кандидатира на изборна длъжност".

Пак като гражданска квота, десетото място в листата на БСП бе отредено на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, който сега е водещ в партийната телевизия на БСП, но партията му Движение за радикална промяна "Българска пролет" не е в коалиция със социалистите. Обяснението на Нинова за тези две предложения било, че с тях се цели привличане на периферия и на хора, които иначе не биха гласували за БСП.

И в първоначалната, и във финалната листа, последното 17-о място е отредено за Емил Георгиев от "Екогласност", утвърден също с явно гласуване.

Има и още един кандидат, който е запазил шестото място в окончателната листа, след като е предложен и от ръководството. Това е Иван Кръстев, бивш зам.-министър на образованието от кабинета "Орешарски". Според участници в пленума обаче това станало случайно.

БСП е най-демократичната партия, но ще признае ли лидерът ѝ своята грешка

"БСП показа, че е единствената демократична партия в България. След 10 часа заседание, в което се обсъждаха имената на кандидатите по отделно – от партийната листа и гражданската квота, се стигна до решение на Националния съвет за финалния вариант на листата", каза зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Христо Проданов.

В понеделник и Станишев изрази същата позиция. БСП показа, че е най-демократичната партия заяви той, след като преди ден определи първоначална листа като "голям подарък за ГЕРБ"

"Когато нещо се прави на инат, се получава отпор", каза Станишев пред Нова телевизия.

"Ние искаме лидер, който да носи отговорност и при победи, и при загуби. Утре, като спечелим изборите, кой ще носи лавровия венец? Императивно да кажеш: "Освен моето друго няма", е груба грешка. Мисля, че Корнелия е разбрала тази грешка и ако тя иска да бъде председател на партията, трябва публично да заяви", коментира Георги Божинов от Националния съвет на БСП пред БНР по повод заради заявката на Нинова, че няма да носи отговорност при загуба а вота.

Според Весела Лечева, която преди месец остро разкритикува Станишев, че не се е отказал сам от място в листата, в партията няма разцепление, а дори напротив - "всеки намери своето представителство в тази листа". "Смятам, че след това заседание Националният съвет партията ще излезе единно в кампанията за европейски избори", каза тя пред БНР.

По думите ѝ при гласуването е било спазено "всичко, което е разписано като правила и разпоредби" в устава на БСП.

Божинов обаче твърди, че Нинова е допуснала "много сериозни процедурни и други грешки" на пленума.

Финалната листа на БСП / Бламираното предложение на Нинова

1.Елена Йончева / 1.Елена Йончева
2. Петър Витанов /2. Янаки Стоилов
3. Цветелина Пенкова /3. Деница Златева
4. Иво Христов/ 4. Иво Христов
5. Сергей Станишев / 5. Румен Гечев
6. Иван Кръстев / 6. Иван Кръстев
7.Деница Златева / 7. Момчил Неков
8. Румен Гечев / 8. Десислав Тасков
9. Момчил Неков / 9. Цветелина Пенкова
10. Велизар Енчев / 10. Велизар Енчев
11. Димитър Данчев / 11. Петър Витанов
12. Тодор Стоилов / 12. Димитър Данчев
13. Валери Жаблянов / 13. Крум Дончев
14. Мариела Модева / 14. Тодор Стоилов
15. Десислав Тасков / 15. Иван Френчев
16. Крум Дончев / 16. Мариела Модева
17.Емил Георгиев / 17. Емил Георгиев

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #12
 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #11
 3. Nikola Nikolov
  #10

  Между другото , от цялата тази помия , в която се въргалят рУкововодителите на комуноидите , лъсна и още един факт - стана ясно , като бял ден, чий е проектът на Учиндолския нарцис славчо триф. Нали се сещате , че , за да се натиска да влезе в "неговия" "бъдещ" политически проект , другарката цветелинка пенкова - семка на малкото комуноидно фюрерче маринчо пенков - зам председател на софийското им котило. Е , как мислите - случайно ли другарят маринчо ще си прати девушката при Учиндолския чалгар

 4. ivancho ivanov
  #9

  Заключението на Иван Кръсрев, че бесепето на Нинова работи за напускане на ПЕС потвърждава факта, че БСП е просто руска агентура - първо БСП вън от ПЕС, после БГ вън от ЕС, осле БГ вън от от НАТО и накрая вътре в ОНД! Напротив, Радев ще прави партия с част от членовете на БСП и съпътниции като на времето, Кимон Георгиев! И ето ти новия вариант на Троянския кон!

 5. grigorov988
  #8

  https://terminal3.bg/wp-content/uploads/2019/04/joqiv865-1-681x584.jpg

 6. Kiril Kovatchev
  #7

  И Позитанник бързо се запъти към най-близката твърдина - дъното.

 7. Nely
  #6
  Отговор на коментар #1

  Сякаш това е вярното, никой не й вярва, че е Ана Май.

 8. Практик от София
  #5

  Логично е, че за едно демократично подреждане все пак са необходими и някой и друг демократ... Нека погледнем в бесепарския демократичен регистър: 1. Елена Йончева 2. Петър Витанов 3. Цветелина Пенкова 4. Иво Христов 5... Стоп! И това каре от играчи на петербургски преферанс им е много на пребоядисаните комунисти в Европейския парламент. А ако остане само тройка за руската им трупа, отлично ще бъде! А двамца да си бият шамари при московското им сантасе - дори много добре!

 9. Победилите д€моКРАДИ да напуснат БСП! Сорос да си ги приюти у Де Се (Бе)!

 10. безпартийна
  #3

  Корнела си помисли, че също може да каже - Партията, това съм аз, като един друг, но не позна. Може да е за добро. Или не?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.