Демокрацията в България не е необратима и жизнена

Според доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" политическите събития в България през 2008 година са показали, че трябват още много усилия, за да стане българската демокрация необратима и жизнена.

В годишния си доклад "Страни в преход - 2009" организацията посочва, че трябва да се предприемат усилия за реформиране на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност и мерки, за да се върне доверието на хората в демокрацията.

Оценяването се извършва по скала от 1 до 7, като 1 е най-високото ниво на демократичен прогрес, а 7 – най-ниското.

Организацията намалява рейтинга на България в областта "Демократично управление" от 3 на 3.25 пункта заради неспособността на правителството ефективно да управлява еврофондовете и провала в прокарването на реформите в правосъдието и борбата с корупцията.

Намален е и рейтингът, оценяващ независимостта на медиите - от 3.50 на 3.75.

В доклада са цитирани няколко международни организации за мониторинг на медиите, според които в България медиите не са напълно независими от прякото въздействие на икономически и непрякото на политически интереси.

"Обезпокояваща тенденция е органите на реда да се намесват в независимостта на медиите и случаите на насилие срещу журналисти", се посочва в доклада.

Припомня се намесата на ДАНС срещу интернет сайта "Опасните новини", който пишеше за евентуални връзки между агенцията и хора от престъпния свят.

Отбелязва се също, че ДАНС е провела отделни проверки срещу медии и депутати с твърде широкото обяснение, че се разследва изтичане на секретна информация.

В областта "Съдебна рамка и независимост" се посочва, че органите на правораздаването вероятно ще продължат да се съпротивляват на сериозния натиск от българското гражданско общество, медии и от Брюксел да се реформират, Оценката в тази област е понижена от 2.75 на 3.00.

Понижена е и оценката в областта "Корупция" от 3.50 на 4.00. Отбелязва се, че големи корупционни скандали са разкрили, че в действителност корупционните практики и рамки са далеч по-дълбоко вкоренени и по-сериозни, отколкото се е смятало досега. Все пак е отбелязано, че в страната са направени серия от малки стъпки за подобряване на институционалната рамка за борба с корупцията.

В областта "Гражданско общество" оценката остава непроменена – 2.50. В доклада се посочва, че в България неправителствените организации трябва да разработят механизми за устойчиво финансиране, защото след влизането в ЕС ситуацията силно се е променила. Дотогава външни спонсори са ги финансирали и често са им налагали задачи, които не се припокриват изцяло с целите, заради които са били създадени. След присъединяването на страната към Европейския съюз много от тези донори са се оттеглили от страната. Еврофондовете се разпределят от държавата, което поставя под съмнение независимостта на неправителствените организации, особено когато властта фаворизира онези от тях, които подкрепят правителствените политики и програми.

В областта "Изборен процес" се отбелязва, че потенциално сериозно предизвикателство за демокрацията в страната представляват растящите амбиции на местни бизнесмени да контролират общинските власти и решенията на местно ниво, което допринася и за проблема с купуването на гласове. През 2008 г. е имало само частични местни избори с ниска избирателна активност, без спор на политически идеи и битка, сведена само до конкуренция между личности. В същото време масовото впечатление, че политиците са корумпирани, остава непроменено, сочат авторите. В тази област оценката остава непроменена - 1.75 пункта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?