Демонстранти нападнаха с камъни и фойерверки бежанци в Южна Финландия

Демонстранти замеряха с камъни и фойерверки автобус с кандидати за убежище, пристигащ в приемен център в град Лахти, Южна Финландия, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

В протеста участваха 30-40 души, като един от тях беше облечен в дълга бяла роба като на членовете на американската расистка организация Ку-клукс-клан. Те развяваха финландски знамена и крещяха обиди по адрес на пътниците в автобуса, в който имаше 40 бежанци, включително няколко малки деца, съобщи финландската телевизия ЮЛЕ.

Запалителна бомба е била хвърлена срещу друг приемен център - в град Коувола, също в Южна Финландия. Полицията съобщи, че при инцидентите няма пострадали.

"Финландското правителство остро осъжда расистките протести тази нощ срещу кандидати за убежище, влезли в страната. Винаги ще осъждаме насилието и заплахите с разправа", заяви в комюнике правителството.

Този месец финландският премиер Юха Сипиле предложи да подслони бежанци в дома си. Изявлението му привлече международно внимание, но във Финландия беше посрещнато критично.

"Благородният жест на Сипиле е като коледен подарък за трафикантите на хора и бежанците. Новината, че вратите на Финландия са отворени, накараха много млади хора да предприемат пътуване до обетованата земя", заяви миналата седмица депутатът от антиимигрантска партия "Финландците" Мика Ниико.

От началото на годината в скандинавската държава са пристигнали над 13 000 кандидати за убежище, повечето - от Ирак. За сравнение, за цялата минала година те са били 3600.

В последните дни около 500 бежанци минават дневно финландската граница при Торнио (близо до Арктическия кръг) след дълго пътуване през Швеция.

Заради притока на бежанци правителството въведе случайни проверки по границата и проверки на самоличността в страната.

Финландия се въздържа при гласуването за разселване на кандидати за убежище в страните от съюза. Тя се съгласи да приеме отредените ѝ 2 процента от 120 000 мигранти, но заяви, че е против задължителната квотна система.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?