Демонстранти потрошиха прозорците на клуб на ГЕРБ в София

Стотици се включиха в нов антиправителствен протест

Поредното издание на антиправителствения протест в София приключи с провокация, след като част от демонстрантите потрошиха прозорците на офис на ГЕРБ в столичния район "Оборище".

Малка част от хората в шествието хвърлиха камъни по прозорците на офиса и изхвърлиха боклуци пред входа. По-голямата част от протестиращите се разграничиха от тях като провокатори, съобщава бТВ. След това шествието се отправи към Орлов мост.

Един от организаторите на протеста разказва, че става дума за провокация на хора, които са били специално изпратени да свършат тази задача. Той обясни, че някои от мъжете, хвърляли камъни, са били толкова пияни, че трудно са успявали да си стоят на краката.

Стотици граждани се включиха в събота в 136-я ден на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Те блокираха първо движението пред старата сграда на парламента. Демонстрацията бе наречена от организаторите "Всенароден митинг-протест" и премина под надслова "Единни сме силни".

Демонстранти се поднесоха венец пред сградата на парламента, за да отбележат смъртта на 44-то Народно събрание, предава БНР. Полицейското присъствие в района е засилено, а полицейски кордон не позволи на протестиращите близък достъп до сградата. Това предизвика значително напрежение, защото протестиращите твърдяха, че искат да поставят само венец и нямат други намерения.

"Елате, за да поискаме и да получим оставката на правителството на Борисов. Надяваме се, че ще опровергаете 111 място на България по свобода на словото и ще отразите справедливия ни протест!", гласи призив на организаторите към българските медии. 

Събитието се организира от неформалните граждански организации, родени при протестите от последните няколко години - майките от "Системата ни убива’’, Правосъдие за всеки, Орловград-Протест, хората от палатковия лагер при президентството, хората от палатковия лагер пред Софийския университет и други.

Много от граждани се оплакаха, че са неглижирани от медиите.

"В началото идвах всеки ден, уморих се вече, заради възрастта ми, заради ангажиментите ми, малко вече има и разочарование при толкова усилия. И толкова компромати излязоха, и толкова очевадно има проблеми с управлението на държавата, но никой не ни обръща внимание", казва участничка в демонстрацията пред националното радио.

Пред БГНЕС Кристина Василева обяснява, че е дошла за протеста от Русе и е уверена, че властта чува гласа на хората от площада, но нищо не правят, защото не им изнася.

"Бях емигрант, но се върнах, за да остана тук и да се боря за правата на държавата ни и това беззаконие и безхаберие вече да приключи. Нека младите и интелигентни хора да управляват. Аман вече от корупция. Г-н Борисов явно смята, че сме овце - не, не сме овце, хора сме и сме интелигентни и мислещи, и вече е време това да приключи", заяви тя.

Според нея младите са способни да управляват и има такива, които искат да влязат в управлението на държавата. На протеста присъства бившият омбудсман Мая Манолова, лидерът на АБВ Румен Петкови ген. Димитър Шивиков.

Споделяне

Още от България