Демонстрациите удариха гръцкия туризъм

Демонстрациите удариха гръцкия туризъм

Стачките в Гърция през последните месеци накараха туристите от Западна Европа да се откажат от гръцките плажове и макар че хотелите са ремонтирани, а цените наполовина, само сърбите остават верни на гръцкото крайбрежие, предаде сръбската телевизия РТС, цитирана в неделя от БТА.

Икономическата криза в Европа засегна дълбото гръцката икономика, която разчита главно на туризма. Постоянните стачки на държавните служители, целодневните прекъсвания на тока и на фериботните превози особено застрашават хотелиерството. С еднодневни стачки заплашват и служителите в хотелите, а това неминуемо ще се отрази на посещенията на гостите.

От друга страна, хотелиерите са възмутени и от глобалните телевизионни мрежи и казват, че по-голямата част от загубите им се дължи на репортерите, които са преувеличили безредиците в Атина и Солун.

След общата стачка през май, при която се стигна и до насилие, са били отказани 30 000 нощувки в атински хотели и също толкова на Халкидики.

Хотелиерите прехвърлят отговорността на държавата, която не прави нищо за стимулиране на туризма и рекламиране на страната като туристическа дестинация.

Сега са заети едва 60 процента от местата в хотелите, като гостите са преди всичко от Сърбия и Русия. Германци, англичани, холандци, които според гръцките хотелиери са се поддали на медийната кампания, са отменили резервациите си.

Загуби търпи и елитният туризъм. Хотелите на Халкидики, в които са гостували Мария Калас и много световни държавници, сега чакат гости. Заради голямото намаление на цените повечето сръбски туристи използват такива хотели за конференции и конгреси.

По общи оценки около 700 000 гърци живеят от туризъм. Мнозинството от тях работят на черно.

Гърците не желаят да прогнозират колко още ще продължи кризата. Засега не плащат ДДС и извършват повечето от транзакциите си в брой. Държавата губи от това милиони евро всеки ден и е безсилна да събере данъците си.

Споделяне

Още от Балкани