Демонстрация на елитни US-летци на Граф Игнатиево проследена от 6 хиляди души

Демонстрация на елитни US-летци на Граф Игнатиево проследена от 6 хиляди души

Над 6000 души наблюдаваха в авиобаза Граф Игнатиево шоуто на демонстративната авиационна група „Буревестниците” на американските военно-въздушни сили, предаде БТА.

Шоуто, продължило 45 минути, бе изпълнено на 6 от 8-те изтребителя F-16, като бяха демонстрирани класически фигури от висшия пилотаж, комбинирани със сложни маневри.

То започна с ритуално качване по машините със синхронизирани действия на обслужващия персонал. По време на програмата във въздуха се редуваха изпълненията на двамата солови пилоти и на формацията в различни по брой конфигурации от 2 до 6 изтребителя.

Още в първите минути обаче по технически причини се наложи един от изтребителите да бъде заменен с резервен, през което време останалите пет кръжаха над 2000 м височина в облекчен режим, уточни дикторът. 

Демонстративните полети на "Буревестниците" у нас са част от европейското им турне, което се реализира в 8 държави. Шоуто е и в чест на българо-американските дни на ВВС, с които се отбелязват 95-тата годишнина от първото бойно използване на самолет от българи и 60 години от обособяването на ВВС в САЩ като самостоятелен род войски.

Програмата започна с издигане на националните знамена на САЩ и България и химните на двете държави и скокове на демонстративната група по парашутизъм на българските ВВС. 

Министърът на отбраната Веселин Близнаков прие почетната рота. Сред официалните лица бяха и началникът на Генералния щаб на армията ген. Златан Стойков, командващият ВВС ген.-лейтенант Симеон Симеонов, висши офицери, представители на дипломатическия корпус у нас, на държавната и местна власт.

 

Личният състав на ескадрилата се състои от 12 офицери и около 130 души сержантски състав. Групата разполага с 8 пилоти, от които две жени, но само шестима от тях летят по време на демонстрациите.

Ескадрилата е базирана в авиобаза Нелис, Невада и е създадена през 1953 г . До момента е изпълнила 4072 демонстрации в 57 страни, между които за втори път и в България. Те летят на масовия изтребител F-16, като сегашните машини са произведени през 1986-1987 г.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?