Демонстрация в Грозни срещу помилването на руски полковник, убил чеченка

Над 1000 души се събраха във вторник на една от най-големите за последните години демонстрации в Чечения в знак на протест срещу евентуалното помилване на бивш руски полковник, осъден на 10 години затвор за отвличане и убийство на млада чеченка. Това предаде руската агенция за военни новини Интерфакс-АВН, цитирана от Асошиейтед прес.

Демонстрантите в Грозни призоваха президента на Руската федерация Владимир Путин и председателя на Държавната дума Борис Гризлов да не позволяват на осъдения през юли 2003 г. Юрий Буданов да бъде пуснат на свобода.

АП припомня, че в понеделник губернаторът на Уляновския район Владимир Шаманов е одобрил предложението на регионална комисия Буданов да бъде помилван. Документите са били пратени за подпис на президента Путин. Агенцията отбелязва, че Шаманов е бивш командир на Буданов в Чечения. Юрий Буданов излежава 10-годишна присъда в затвор в Уляновски район за убийството на 18-годишна чеченка. Именно в този разположен край Волга район губернатор е неговият бивш командир.

Съдебният процес срещу Юрий Буданов бе наблюдаван внимателно в Русия като тест за това как военните се справят със съобщенията на правозащитни организации за техни нарушения в Чечения. Буданов призна, че е убил младата жена, тъй като я помислил за снайперистка, припомня АП.

На среща в Москва на избрания за президент на Чечения Алу Алханов с чеченската диаспора представители на интелектуалния елит и бизнеса са декларирали, че евентуалното помилване на бившия руски полковник би било безнравствено, политически незряло и късогледо, предаде ИТАР-ТАСС.

Прокурор от Уляновския район обяви пред ИТАР-ТАСС, че при разглеждането на ходатайството за помилване на Юрий Буданов са допуснати редица процедурни нарушения. В понеделник губернаторът е бил уведомен писмено за нарушенията, сред които и това, че до момента осъденият е изплатил само 3 на сто от гражданския иск срещу него, който е в размер близо 340 000 рубли.

Радио Ехото на Москва съобщи във вторник, че Буданов е оттеглил своята молба за помилване. В същото време РИА Новости предаде, че в администрацията на Уляновска област не разполагат с такава информация.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?