Демонтажът на "Фукушима 1" ще отнеме поне 40 години

Демонтажът на съоръженията на японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" ще отнеме най-малко 40 години, предвижда планът за ликвидирането на последствията от аварията в централата на компанията-оператор ТЕПКО, цитиран от ИТАР-ТАСС. В сряда той беше одобрен от японската държавна комисия за контрол на ядрената енергетика.

В края на тази година в централата ще започне извличането на отработеното гориво, съхранявано в специални басейни в сградите на енергоблоковете. След това започва подготовка за изваждането на разтопилите се горивни пръти от вътрешността на реакторите. Операцията ще бъде проведена до края на 2020 година.

Преди пет дни беше съобщено, че защитната бариера на техническото пристанище на АЕЦ "Фукушима-1" не се справя с изтичанията на радиоактивна вода.

Вследствие на това равнището на замърсените подпочвени води под територията на централата в момента се е повишило с 60 сантиметра над защитните прегради, които са монтирани в почвата по протежение на цялата брегова линия на пристанището. Дебитът на теча на радиоактивна вода в морето е близо 300 тона дневно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят