Демонтирана антифашистка плоча в София запали спор между БСП и кмета на район Средец

Демонтирана антифашистка плоча в София запали спор между БСП и кмета на район Средец

Премахването на възпоменателна плоча, поставена незаконно в Княжеската градина в София и отдаваща почит на убит студент, паднал в борбата срещу фашизма, стана повод за спор между кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков и БСП.

"Демонтирахме незаконно поставена в Княжеската градина паметна плоча с бетонен постамент. Ще я съхраняваме известно време, в случай че някой иска да си я вземе, след като заплати направените разходи и подпише съответните документи. Отделно, препоръчвам малко по-задълбочено запознаване с историята на България от началото на 40-те години на ХХ в.", написа във фейсбук Трайков. Той публикува и снимки на малката плоча преди и след демонтирането ѝ.

Реакцията на БСП не закъсня. Още в четвъртък Калоян Паргов от БСП заяви във фейсбук, че ще заплати разходите. В петък по обяд той заедно с Борис Цветков, председател на Български антифашистки съюз, журналиста Велислава Дърева и Надежда Митова, член на изпълнителното бюро, посетиха Трайков. След срещата Паргов излезе с твърдение, че разходи не трябва да се възстановяват, защото процедурата за демонтиране не е спазена и няма направени фактически разходи.

Има заповед за премахването от 2018 г.

На срещата Трайков посочи, че решението няма нищо общо с историята, а е изпълнил заповед за отстраняване на плочата, издадена на 29 октомври 2018 г. от направление "Архитектура и градоустройство".

"Аз смятам, че е мое задължение да се спазват правилата. Обектът сме го прибрали и го съхраняваме тук до появяването на неговите собственици", разясни още Трайков.

След това кметът обясни процедурата, по която представителите на БСП могат да си върнат плочата. Първо те трябва да посетят деловодството на района, където да подпишат декларация, че са собственик на плочата. След като аз го получа, ще го резолюрам към юристите да ви се състави съответния акт по закона за административните нарушения, да ви бъде представена сметка за извършване на преместване, каза Трайков.

"Ще ви помоля за писмена декларация, че вие като собственик няма да го поставяте отново в нарушение, както и ще се грижите, че някой няма да го вземе и да го постави", посочи районният кмет.

Калоян Паргов и Борис Цветков контрираха, че на това място е имало паметна плоча, поставена от държавата преди промените в почит на убития студент Марин Боев.

След промените е премахнат автентичния паметник, вероятно през 1992 г. и след това неизвестно лице е поставило друг паметник незаконно, за да замести автентичния.

В чия памет е паметникът?

Марин Боев е бил студент по ветеринарна медицина, родом от Кнежа, който е следвал в Софийския университет. На 3 март 1943 г. той участва в мирно студентско шествие в чест на националния празник, който обаче по онова време е забранен с указ от цар Борис III – за да не се споменава освободителната роля на Русия. Жандармерията разгонва студентите, стреляйки по тях "на месо". Марин Боев е прострелян и убит, докато в опит да избяга от куршумите се старае да прескочи оградата на Княжевската градина. Има жив свидетел на трагедията – вече над 90-годишния Стоян Стоянов, посочи още Борис Цветков

В годините след 9 септември 1944 г. на лобното място на Марин Боев е изграден мемориал, отдаващ почит и към всички студенти антифашисти. След 1989 г. е премахнат от неизвестно лице.

Издирване на автентичния паметник

"След това 20 години този паметник (автентичният - б.а.) е издирван по строителни обекти, по сметища, защото задължение на общината е да го пази, защото е културно-исторически артефакт. Общината виновно не го е защитила. Автентичният паметник е загубен от общината", каза още Цветков.

Представителите на БСП посочиха още, че за премахването на този паметник няма никакво решение на СОС.

"По-тревожното е, че вие като кмет и европеец и българин за тези години не се появихте там да поднесете цветя на невинен човек, убит на мирен митинг на 3 март", каза още Цветков. Той се закани да сезира за казуса прокуратурата за поругаване на знаци на антифашистката борба, а също и европейските институции.

След разпалената дискусия двете страни се споразумяха за нова среща в понеделник, в 14 часа, на която всеки да представи документи по казуса и да се вземе следващо решение.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?