Демонтирането на паметника пред НДК ще се забави

Причината е вероятен палеж на крана, който трябва да разглоби съоръжението

Снимка: БГНЕС

Кранът, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България" пред НДК, е изгорял тази нощ, предаде БГНЕС.

Сигналът за пожара е подаден около 3.15 ч. през нощта в неделя. Пожарът не е бил голям и е погасен бързо. При огледа пристигналите екипи на полицията са установили, че е счупено стъклото на кабината на крана, съобщи МВР пред БГНЕС. Полицията установява причините за запалването на крана. Според неофициална информация по кабината на крана е хвърлен коктейл Молотов.

При инцидента няма пострадали. Има единствено материални щети, съоръжението е повредено.

Стойността на съоръжението е 1 млн. лв.

Заради инцидента временно бе преустановено демонтирането на паметника, тъй като то се извършва основно чрез подпаления кран, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

По крана обаче изглежда са нанесени сериозни поражения, които вероятно ще забавят демонтажните работи.

От фирмата "Софинвест", която бе наета да премахне монумента, заявиха, че процесът ще се забави с около седмица, тъй като вероятният палеж сериозно е повредил крана.

Пространството около паметника е заградено с ограничителни ленти, които не допускат преминаването на граждани в близост. В района се носи неприятна миризма на изгоряло. От сутринта работници, които установяват щетите, са на място.

Демонтажът на разпадащия се паметник "1300 години България" започна преди седмица, на 3 юли.

За извършването на работата Столичната община използва собственото си дружество "Софинвест", което е наело за подизпълнител частната фирма "Булкран", тъй като няма подходящ кран за сваляне на фигурите от паметника. Срокът за демонтажа е един месец.

Споровете за железобетонния монумент, който още от времето на соца е наричан от столичани "многоъгълен пето..йник", вървят вече четвърта година, но от общината не промениха решението си за неговото премахване.

Авторът на паметника Валентин Старчев и група общинари от БСП дори жалиха в съда, но загубиха делото. В края на юни петдесетина граждани протестираха с жива верига около монумента.

Съюзът на художниците също се обяви против събарянето на паметника, обявявайки, че това не бива да се прави заради ротационното председателството на ЕС.

Споделяне

Още от България