Ден 105: Да си върнем правовата държава

Горяха маски на Орлов мост срещу заповедта да се носят и на открито при определени условия

Ден 105: Да си върнем правовата държава

В 105-ия ден на безспирни протести с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев недоволните излязоха с лозунг: "Да си върнем правовата държава". Това се случи по време на вече традиционната изява "Правосъдие без каскет" на инициативата "Правосъдие за всеки", която се случва всяка сряда пред Съдебната палата. Наред с това протестиращи запалиха маски на Орлов мост във връзка с влизането в сила на утрешната забрана за носене на маски на открито.

Лозунгът бе издигнат ден преди  Висшият съдебен съвет да обсъди обръщението на Съюза на съдиите в България, с което се иска евентуално стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"Протестът днес е да си върнем правовата държава. А защо се стигна до там съдии да искат оставката на главния прокурор? Заради непригодност да изпълнява задълженията, затова че нарушава основни конституционни и правови принципи, принципът на разделението на властите, принципът за невиновност до доказване на противното, избирателно, поръчково правосъдие", заяви председателят на инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

"Втората опасност са специализираните съдилища, които в момента творят правни недоразумения, като присъди да останат без касационен контрол, така че техните присъди на първа и втора инстанция да остават окончателни", посочва още Величков и добави, че ако това се допусне ще ни превърне във фашистка, а не на правова държава.

Величков обяви още, че утре те ще бъдат пред сградата на ВСС, докато тече заседанието. И припомни, че първоначално не са искали да бъде назначаван Гешев, а след това са дали една година, за да напусне поста и тази година става след два месеца.

"Ние сме тук, за да спасим правосъдието от главния прокурор, но май ще се наложи да го спасим и от ВСС и най-вече от неговата парламентарна квота, за да може да се стигне не само до оставката, а до промяна на правилата, по които се избира главният прокурор, ако въобще трябва да има главен прокурор", припомни той целта на протестите им до момента.

Докато течеше протеста пред Съдебната палата, на Орлов мост протестиращи запалиха маски срещу влизащата от утре заповед да се носят маски и на открито при определени условия.


Сн. БГНЕС

"Отровното трио" ще създава революционни комитети

"От утре обявявам площада за питейно заведение, защото маските важат за открито, но не и за заведенията", каза адв. Николай Хаджигенов. Той обяви, че очаква и кметът Фандъкова утре да провери протестиращите дали носят маски.

Адв. Хаджигенов обяви, че от утре "Отровното трио" ще създава революционни комитети из страната. "Всеки ден, един от нас ще обикаля страната, за да буди раята", каза Хаджигенов. Той призова протестиращите утре да си носят яйца и домати, защото ще посетят специална държавна институция.

Акцията срещу Евроком в епицентъра на протеста

Проф. Велислав Минеков обяви пред протестиращите, че е започнала акция от НАП срещу телевизия "Евроком". Той посочи, че са изискани освен пълен комплект с рекламодатели, така и записите "с трима идоити, които периодично се изявяват там", иронизира той. Периодично "Отровното трио" участва в предавания на медиата. Минеков бе категоричен, че действията срещу телевизията могат да се сравняват само с акцията на властта от преди месеци срещу собственика на "Хиполенд".

Както Mediapool писа цялата държавна машина е впрегната да проверява телевизия "Евроком" и трите ѝ опозиционни спрямо ГЕРБ предавания – на Люба Кулезич, Сашо Диков и Владимир Береану. ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) потвърдиха, че са назначили проверки по разпореждане на прокуратурата, което пък е въз основа на сигнала на Николай Бареков отпреди година.

В края на 2019 г. бившият евродепутат Бареков активизира прокуратурата срещу телевизия "Евроком" за "евентуално пране на пари и неплащане на данъци". Поводът бил, че телевизията спряла да излъчва съвместното му предаване с бившия депутат Димитър Байрактаров, който напусна НФСБ със скандал през 2017 година. Бареков твърдеше, че телевизията имала "черна каса".

Споделяне

Още от България