Ден 112: Спорните законови поправки с наказание затвор в епицентъра на протеста

Временно бе блокиран "Орлов мост"

Ден 112: Спорните законови поправки с наказание затвор в епицентъра на протеста

Спорните законови поправки с наказание затвор се оказаха в епицентъра на 112-ия ден на безспирните протести с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Едната от спорните поправки е окончателното приемане на затвор от 2 до 5 години за извършване на обществен превоз на пътници без разрешително, лиценз или регистрация. А ако има сговор и фалшификация на документи, наказанието ще стига до 10 години лишаване от свобода. Друга поправка, която е минала първа сито през парламента е 12 години затвор за киберпрестъпления, алармираха по време на своята традиционна проява "Правосъдие без каскет" от инициативата "Правосъдие за всеки". Междувременно след 18.30 протестиращи блокираха "Орлов мост".

"Споделеното пътуване се оказва с по-тежко наказание от организираната престъпна група", алармира "Правосъдие за всеки". "Нашият нормотворец го прави скрито, през кодекса на търговско корабоплаване", добавиха оттам. Спорната поправка в Наказателния кодекс бе приета именно през нормата за корабоплаване.

 "Аз ще Ви цитирам един от най-актуалните случаи, където ваш колега журналист беше привикан на разпит, заради това, че е правил справка в Имотния регистър не на кой да е, ами на онзи служител от НСО, който стана известен с това, че захвърли българският трибагреник при слизането на Христо Иванов на Росенец. Значи, ако ние сме стигнали до там, че финансираните с пари на данъкоплатците публични регистри, в които можем да направим справка кой какво притежава и кой не, да служат за това критичните журналисти да бъдат привиквани да дават сведения, то наистина заслужаваме дори и още по-тежка оценка от онази, която ни даде Европейският парламент”, посочи Емил Георгиев, цитиран от БГНЕС. Той визира случая с журналиста Мартин Иванов от в. "Сега".

Както Mediapool писа журналистът бе привикан на разпит в полицията заради справка в Имотния регистър. Репортерът бе призован в столичното Шесто РПУ по разпореждане на Софийската районна прокуратура, която води преписка по жалба на бившия гард от НСО Калин Гаджев. Той бе лична охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Служителят бе един от двамата, изгонили съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов от плажа край "Росенец" в началото на юли.

В триъгълника на властта сред водещите теми бе растящият брой на заразени у нас с Covid-19. Пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви, че за 240 дни, откогато е бил първият случай на Сovid-19 у нас, досега не е направена достатъчна подготовка и затова болниците са препълнени и дори няма място за лекарите, които са се заразили.

Бабикян разкритикува и отстраняването на шефа на столичната РЗИ. Според него, в условията на дефицит на кадри и е много лошо управленско решение да ръкавиците се лишават от специалист заради словесните престрелки между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

След 18.30 часа около 40 протестиращи блокираха "Орлов мост" и движението временно бе блокирано.

Споделяне

Още от България