Ден 26: Блокадите в страната остават и се разрастват

Протестиращи с ултиматум към Борисов: Оставка или да поведе лично жандармерията срещу тях

Центърът на София остава блокиран в 26-я ден на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Остават палатковите лагери на три възлови кръстовища – на Орлов мост, пред Софийския университет "Климент Охридски" и на площад "Независимост" между президентството и Министерския съвет, като обстановката в понеделник вечерта, когато отново излязоха хиляди протестиращи, остава спокойна.

Четвърти ден остава блокадата на пътя Стара Загора-Хасково, а от понеделник вечерта палатков лагер беше разпънат и пред общината във Варна.

Същевременно протестиращите на "Орлов мост" излязоха в понеделник с ултиматум към премиера Бойко Борисов: още днес да направи своя избор - да подаде оставка или да доведе силите на реда, които да отворят отново Орлов мост, като ги оглави лично.

"Оставаме тук, на Орлов мост и чакаме Вашата оставка г-н Борисов! Или пък Вас самия начело на жандармерията", заявиха те. 

Петима участници в антиправителствения протест, които живеят в палатките на пл. "Независимост“ са обявили гладна стачка.

Някои от протестиращите гладуват вече от 3-4 дни, като един от тях не пие дори вода и здравословното му състояние не е добро. В понеделник организаторите са извикали лекар на палатковия лагер, за да го прегледа.

На "Орлов мост" са разпънати 23 палатки и 9 шатри с общо 30 постоянно пребиваващи в тях. На бул. Цар Освободител и пл. "Независимост" има 7 палатки и 6 шатри с 8 души.Заради блокадите 17 линии на градския транспорт в столицата са с променени маршрути.

В началото на протеста на столичния площад "Независимост" едни от организаторите му, известни като "Отровно трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков се оплакаха, че телефонните им разговори системно се подслушват, а хората, които говорят с тях после биват заплашвани. Заплахите са най-различни – от уволнение до прекъсване на бизнес, проверки, класически тип заплахи, обясни проф. Велислав Минеков. Адвокат Хаджигенов каза, че организаторите повече няма да казват предварително какви действия ще се предприемат, защото така предупреждават властите и те противодействат на планираните прояви на гражданско неподчинение. Като пример той посочи осуетения опит за блокиране на магистрала "Тракия" при Стара Загора.

Арман Бабикян коментира, че депутатите явно са предпочели плажните хавлии пред пленарната зала, визирайки това, че нито опозицията, нито президентът са се възползвали от възможността да предизвикат извънредна парламентарна сесия, на която да се обсъди сделката за БТК. Според инициаторите на протеста вдигайки запорите върху сметките на "Виваком" в КТБ държавата е ощетена с 350 млн. лв.

Освен протестиращите срещу правителството и главния прокурор кръстовището на Софийския университет продължава да е блокирано от майки от движението "Системата ни убива", които искат наказания в МВР заради агресията срещу тях при опита на полицията да ги спре да се присъединят към блокадата на Орлов мост преди два дни.

Четвърти ден остава и блокадата на пътя Стара-Загора – Хасково, като в понеделник да преговаря с протестиращите на място отиде кметът на Стара Загора Живко Тодоров, но без успех.

Блокада с палатков лагер в понеделник вечерта беше организирана и пред Община Варна. Протестиращите разпънаха палатков лагер на възловото кръстовище пред сградата на общината и обявиха, че блокадата там става денонощна и движението по бул. "Мария Луиза“ ще бъде преустановено.

Демонстрация се провежда и пред полицията в Благоевград, след като един от протестиращите на Е-79 в неделя се оплака от полицейски тормоз. Около 20 ч. протестиращите блокираха улицата пред областната дирекция на МВР.

В Бургас също се провежда протестно шествие. То започна с лекция на Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки“, който изложи своята визия за правосъдна реформа. Шествието блокира движението по възлови булеварди и стигна до Морската гара, символизираща "входа на ЕС и държавата“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?