Ден 41: Яйца и домати срещу МВР, което умишлено провокира сблъсъци

Ден 41: Яйца и домати срещу МВР, което умишлено провокира сблъсъци

Протестът срещу правителството и главния прокурор посвети 41-ия си ден на МВР, чиято сграда бе замервана с яйца и домати. Традиционният митинг в триъгълника на властта между Министерския съвет и Президентството започна обичайно към 19 ч. във вторник. По-рано през деня адвокат Николай Хаджигенов обяви във фейсбук, че тази вечер ще има "практическо приложение, показно", за отношението им към вчерашните ексцесии на бул. бул. "Ситняково" пред Румънското посолство. Както е известно, в понеделник вечерта там се разигра най- драматичната сцена от началото на гражданско недоволство, когато жена се вряза с автомобила си сред блокиралите кръстовището, а те ѝ счупиха предното стъкло. На задната седалка на колата бяха двете деца на жената, а до нея – съпругът ѝ.

Случилото се предизвика множество гневни коментари както по адрес на протестиращите, атакували автомобила, така и спрямо жената, която очевидно е искала да провокира блокиралите кръстовището, независимо от риска да се случи нещо с нея и децата. Инцидентът стана в отсъствието на полицията, чиято тактика е да не охранява блокираното кръстовище и да оставя шофьорите и протестиращите да се саморазправят.

Заявеният контрапротест бе от името "на граждани в защита на майките и жените от агресия" в района на Румънското посолство. Тъй като организаторите на проявата заявиха пред Столична община желанието си да протестират на това място, там бе осигурено полицейско присъствие.

"Не мога да спя, като зная, че се нападат жени и деца по улиците и след това да се обявява за провокатор жена, която в собствения си квартал не е допусната да се прибере в дома си от хора, които не живеят там", заяви Ивайло Иванов, който е официалният организатор на мероприятието. Той държи да се знае, че събирането е безпартийно.

И докато поддръжници на протеста обвиняват властите, че умишлено отказват охрана на невралгични точки като кръстовището на бул. "Ситняково", кметът Йорданка Фандъкова ги призова да спазват Закона за събранията и митингите и да подават уведомления към общината, за да реагират адекватно органите на реда.

"Тогава и общината, и полицията ще знаят маршрутите и ще могат да реагират адекватно, така че да не се стига до хаос и още повече - до агресия между гражданите", каза тя, цитирана от БНР.

След митинга във вторник адв. Хаджигенов обяви, че шествието тази вечер няма да е до Орлов мост, както обикновено, нито пък ще се блокира кръстовището до Румънското посолство, тъй като по-рано през деня в общината бе заявен контрапротест на същото място. Според протестиращите мероприятието е на издателя на проправителствения сайт Пик Недялко Недялков, макар че официалната заявка бе подадена от друг човек.

Към 21 ч. протестиращите се отправиха към ул."Раковски", после завиха по ул. "Гурко" и стигнаха до сградата на вътрешното министерство, което бе освирквано и замеряно с яйца и домати. Събралите се призоваха за оставка на вътрешния министър, който според тях не изпълнява задълженията си да пази сигурността на гражданите.

"Управляващите за трети пореден ден се опитват да сблъскат протестиращите с непротестиращите граждани. Хората, които подкрепят протеста, са в пъти повече от тези, които са на площада. Желанието на властта да се скрие зад кръвопролитие, вместо да упражнява и контролира реда в страната, е срам. Това, което снощи стана на кръстовището на "Ситняково", е пропуск, умишлен, на властта, да не спре колите и да допусне хора, които форсират колите си върху живите тела на протестиращите. Безсрамието на Борисов да крие страха си зад чужд конфликт още веднъж показва, че този човек няма място начело на страната ни", заяви по-рано Арман Бабикян от т.нар. "Отровно трио".

"По никакъв начин ние няма да толерираме насилие, това не е в нашата съвест. Това не е чест. Насилието е практика на мутрите. 11 години живеем под тяхната тояга. Управляват с тояга и със страх. Ще се преборим с това тяхно желание. Смятаме, че тяхното оставане на власт е форма на насилие, а тяхното подстрекателство към насилие е вече върхова фаза на това, което се случва в държавата", коментира и проф. Велислав Минеков.

Пред протестиращите той каза, че главният прокурор Гешев отново обикаля по селата, за да лови кокошките из курниците. "Допуснахте тиква да се превърне в каруцар. Скоро ще търкаляме тикви. Оставка, нещастнико!", призова проф. Минеков.

След акцията пред МВР, към 23 ч. основната група протестиращи потегли към Орлов мост, където се събраха стотици хора.

В 41-вия ден от протестите срещу правителството и Гешев остават блокирани три възлови кръстовища в София - Орлов мост, пред СУ "Св. Климент Охридски" и между Министерския съвет и Президентството.

На Орлов мост бе издигнат Паметник на Свободата - кулминацията на похода, започнат от двама млади протестиращи – Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев. Двамата тръгнаха от Свиленград преди четири дни и донесоха в София парче релса от теснолинейка, която е в основата на паметника на протестиращите граждани.

Релсата е символ на всички празни обещания и неизпълнени ангажименти на това правителство, а и на предишните, заяви пред БГНЕС Анастас Гогов, който носи релсата до входа на София.

Протестиращите напомнят, че преди две години на 1-ви август, тогавашният вицепремиер Валери Симеонов се закани: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". Така релсата, която момчетата са донесли, се е превърнала в символ на празните обещания.

За да издигнат паметника, протестиращите донесоха камъни, тухли, бордюри, плочки и винкели.

На 18 август сутринта активисти на сдружение "Боец" традиционно се събраха на Орлов мост, след което изненадващо блокираха Централната избирателна комисия, която според тях легитимира и вкарва мафията в управлението.

Към недоволството пред ЦИК се присъедини и бившият омбудсман Мая Манолова, която призова Борисов да не пипа Изборния кодекс, защото в него ясно са разписани нещата, свързани с машинното гласуване. Според нея внесените вчера поправки имат за цел властта "да тупа топката".

Във втроник вечерта протестно автошествие се проведе в Габрово. Около 50 коли, предвождани от полицейски конвой, стигнаха до общината в града, където поискаха оставката на правителството и главния прокурор.

Протестиращи в Русе блокираха за около час ключово кръстовище в града. Полицията оказа пълно съдействие и отклоняваше движението по заобиколни улици. Утре вечер протестиращите ще блокират района на граничния пункт Дунав мост от 16.30 до 18.30 часа

Протести имаше и в Стара Загора, Бургас и други градове.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?