Ден 47: Разрушен и отново възстановен лагер пред СУ (видео)

Протестиращите подариха бухалки на Бойко Борисов

Трима души разрушиха в понеделник на обяд протестния лагер на кръстовището пред Софийския университет в 47-я ден от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Следобеда лагерът бе възстановен.

Вечерта в "триъгълника на властта" пък протестиращите занесоха бухалки като подарък за Бойко Борисов. "Бухалката е символът на управлението на Бойко Борисов", каза Арман Бабикян от организаторите на протеста. По думите му държавата на Борисов се управлява по правото на силата, а хората искат да се управлява със силата на правото.

Организаторите призоваха за масов протест на 2 септември, когато се очаква парламентът да проведе първото си заседание след ваканцията.

Акция срещу лагера до СУ

Атаката е станала, когато повечето от протестиращите са били пред резиденция Бояна, за поискат оставката на Гешев по време на национално съвещание на прокурорите.

"Отровното трио" обяви, че палатките са съборени от "мутри на ГЕРБ".

По-късно бе публикувано видео, което е заснето лично от контрапротестиращия Георги Флоров и двама негови съмишленици. Те са заснели как вдигат скандал на хората в протестния лагер, докато бутат палатки, тенти и разхвърлят имущесвото на демонстрантите.


Снимка: Фейсбук

"А така. Направихме нещо хубаво", коментира Флоров във видеото.

Нападателите са съборили палатките заедно с окачените на тях български трибагреници. Хората от протеста настояват полицията да арестува "провокаторите".

Флоров е известен като собственик на фирма за статисти и мениджър на чалга певица. В интервю за бТВ през 2013 година, когато е 18-годишен тийнейджър, той открито признава, че участва в политически протести срещу заплащане и обяснява, че всички партии са готови да извадят кеш за улична подкрепа, напомня "Оффнюз".

Тогава той обяснява, че е знаел за платени протести на "Атака", БСП и дори на ГЕРБ, признавайки че е симпатизант на партията на Бойко Борисов. През последните дни Флоров е участник в т. нар. контрапротести пред румънското посолство.

Цветя пред администрацията на Софийска област

Малко по-рано в понеделник сутринта сградата на администрацията на Софийска област бе блокирана закратко от протестиращи.

Представители на "БОЕЦ" и протестиращи граждани застанаха пред работното място на областния управител Илиан Тодоров, за да поискат неговата оставка, поставяйки цветя пред входа. Повод за това стана негов коментар във Фейсбук, в който той нарече протестиращите "алкохолизирана тълпа" и "изроди".

Събралите се поискаха среща с Тодоров и настояха той да защити мнението си за тях. Те припомниха на областния управител и случка през 2015 г., когато той, заедно с партийния му лидер Волен Сидеров, с когото вече са във влошени отношения, нахлуха в НАТФИЗ.

Това е поредната блокада-изненада на протестиращи, досега такива имаше пред сградата на ЦИК, Правосъдното министерство, КПКОНПИ и БНТ.

"Масово посрещане" на Иван Гешев

За понеделник, освен традиционния вечерен протест, имаше и друга демонстрация - "Масово посрещане на главния прокурор Иван Гешев пред резиденция "Бояна", където се проведе национално съвещание на прокуратурата.

По време на "посрещането" пред резиденцията бе арестуван протестиращият гражданин Иван Калчев, опитал се да спре движението на "Околовръстния път". Впоследствие, адвокатът му Минчо Спасов обяви, че Калчев е с травми на гърлото и гръкляна.

"В случая с Иван Калчев заповедта за задържане е безкрайно немотивирана. Обвинението е, че е попречил на държавни органи да изпълнят задълженията си, без да е посочено на кои органи е попреченo, на каква заповед не се е подчинил, какво действие е предприел Калчев, за да им попречи. Надявам се, че съдът ще бъде достатъчно обективен", каза бившият депутат от НДСВ Спасов. Самият той бе арестуван в края на юли заради блокиране на столичното метро.

"Отровното трио": Защо Гешев живее в резиденция "Бояна"

По-късно "Отровното трио" поиска отговор на въпроса на какво законово основание е разрешено на главния прокурор Иван Гешев да живее в резиденция "Бояна".

"Охраняван ли е Гешев от Бюрото за защита на свидетелите на територията на резиденцията, която се охранява от Националната служба за охрана. Кой е правил ремонта на дома, колко струва и за чия сметка е извършен", са част от въпросите, внесени от триото в Министерския съвет, съобщиха неговите членове адвокат Николай Хаджигенов, скулпторът Велислав Минеков и ПР експертът Арман Бабикян.

Споделяне

Още от България