Ден 5: Протести срещу правителството, Гешев и овладяната държава (видео)

За пети ден хиляди граждани излязоха на протест в центъра на София срещу олигархичния модел на управление на държавата и с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Множеството изпълни целия площад "Независимост" и продължаваше към булевардите “Витоша“ и “Мария Луиза“. В понеделник протестът не продължи с протестно шествие и остана под прозорците на властта. Протестиращите скандираха "Оставка", “Гешев е позор, оставка и затвор“, "Корона, чао! Бойко, чао!".

Протестът протече спокойно и без напрежение за разлика от петъчните демонстрации, при които се стигна до побой на полицаи над протестиращи.

На протести в понеделник вечерта излязоха също граждани на Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе,Шумен, Добрич, Ловеч, Габрово.

В София хората започнаха да се събират още около 17 часа на площада пред президентството, откъдето обичайно тръгват протестите.

В 18 часа протестиращи се събраха и пред сградата на МВР с искане за оставката на вътрешния министър Младен Маринов заради полицейското насилие на петъчния протест и поведението на полицията в събота по време на протестната акция в парк "Росенец", когато служителите на реда осигуряваха достъп само на симпатизанти на ДПС, но не и на протестиращите, отиващи "на плаж". "Това създаде риск от етническо напрежение и се видя, че премиерът не може да уволни директора на областната дирекция на МВР.", каза съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Той припомни, че директорът на бургаската полиция Радослав Сотиров преди това на друга длъжност е ескортирал като полицейски служител рейда на ЧСИ-та срещу ТВ7 при "развода" между Цветан Василев и Делян Пеевски, когато Пеевски изпрати полиция и частни съдебни изпълнители да закриват телевизията. Той посочи, че тогава Сотиров е бил уволнен и след това назначен в Бургас, а сега премиерът не може да го уволни. Според Иванов Сотиров е личен обслужващ персонал на Пеевски и настоящата ситуация доказва, че МВР се управлява "на ръчно" от бизнесмена и депутат от ДПС.

По-късно акцията пред МВР се присъедини към основния протест на площад "Независимост", където демонстрациите протекоха спокойно и без напрежение.

Организатори от протеста се заканиха, че ако правителството не подаде оставка до сряда, депутатите няма да бъдат пускани в сградата на парламента. "Ако имат този късмет да не се съгласят, не дай боже, няма да могат да влязат в парламента, ако все пак отнякъде прескочат, няма да им дадем да излязат", заяви един от организаторите на протеста проф. Велислав Минеков - част от "Отровното трио", включващо още Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

По-рано "Отровното трио" отправи искания за електронно гласуване; оставка на Борисов и Гешев и Велико Народно събрание.

След 22 часа хората от протеста започнаха да се разотиват.

Споделяне

Още по темата

Още от България