Ден 51: Протестът се готви за 2 септември (видео)

Снимки: БГНЕС

51-и ден продължават антиправителствените протести с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов, а също и на главния прокурор Иван Гешев. 

В София остават затворени трите възлови кръстовища – пл. "Независимост", Ректората на Софийския университет и "Орлов мост".

"2 септември идва, гответе се, бели дрехи или тениски с надписи "Мутри, вън". По-важното е всеки да бъде готов, да говори сам със себе си, да си каже: мен не ме е страх. Да говори с хората около себе си и всички заедно да стигнем до извода, че нас не ни е страх", каза от сцената на протеста адв. Николай Хаджигенов.

За петък вечер нямаше планирани по-специални протестни действия. Протестът се размина без обичайните акции пред прозорците на Министерския съвет.

Единственото по-интересно бе импровизираният музикален концерт на "Орлов мост" с песни за протеста. Имаше и проява и на графити артисти. На голям платно бе нарисувана огромна тиква - окарекатуреният образ на премиера.

Основна тема на днешния протест бе проведеното заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент.

"На 2 септември в 8 ч. сутринта ще обявим, че нас наистина не ни е страх и че е време те да си отиват сега и завинаги", добави още Хаджигенов. За посочената от него дата е насрочено "Велико народно събрание". Същия ден трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще събере необходимите 120 подписа за внасяне на проект на нова конституция.

Паралелно с днешния протест в София се проведе и контрапротест. Акциите временно няма да се състоят пред пилоните на НДК, а само пред Румънското посолство.

Споделяне

Още от България