Ден 57: Протестът е жив, Орлов мост отново бе блокиран

Две палатки ще останат без да пречат на движението заради предстоящото начало на учебната година

След драматичната нощ, приключила с изблици на насилие от страна на анонимна агитка от провокатори и на полицията, хиляди се събраха отново на същото място в София и в четвъртък вечер.

Всъщност, малка група протестиращи се събра пред сградата на президентството още преди обед със скандирания "Оставка" и "Мафия". Те се опитаха отново да блокират движението по булевард "Цар Освободител", но бяха изтласкани от полицията.

Вечерта около 19 и 30 обаче блокадата на движението обаче стана факт. Очаква се протестиращите да възстановят и палатковия лагер, разтурен предишната нощ.

Полицейското присъствие бе впечатляващо – плътен кордон от униформени бе разположен на пл. "Независимост" и пред входовете на Народното събрание и Министерския съвет. Имаше и коли на жандармерията.

Събитията от предишната нощ обаче не са разколебали протестиращите и те отново изпълниха пространството от т.нар. триъгълник на властта до сградата на бившия дворец.

От трибуната на протеста на площад "Независимост" говори съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, който снощи е бил сред арестуваните. Той е прекарал 25 часа в килия за двама заедно с още 6 души. Всички те тази вечер бяха пак на протеста, по думите на Сандов, "още по-надъхани и още по-мотивирани".

"Целта на Борисов, на Гешев и тези, които пратиха силоваците, е да всяват страх, но няма да успеят. Не и този път", заяви той.

По-късно протестиращите тръгнаха на шествие. Към 22 часа Орлов мост отново бе блокиран и започна възстановяването на палатковия лагер, разбит от полицията миналата нощ.

След това обаче бе обяснено, че монтираните две палатки ще останат на моста само символично, без да пречат на движението. Решението бе мотивирано с предстоящото начало на учебната година и с това, че протестиращите не искат да пречат на хората. "Борисов и Гешев трябва да знаят, че във всеки момент сме готови да направим още по-голям Орловград от досегашния", каза на мегафон един от демонстрантите.

Насилието снощи: "Грозна театрална постановка на властта"

"Имахме 57 дни мирни протести и е очевидно, че не сме мутри. От трибуната снощи многократно призовавахме да се спре насилието, да се освободи периметър и да се запази спокойствие, но това не стана. Не знам наистина защо полицията търпя толкова дълго тези бомбардировки, за да нападне после обаче невинните хора, видя се колко бити хора и колко арести има. Извадиха и водно оръдие, но не го използваха", каза на брифинг пред сградата на президентството за вчерашния протест Арман Бабикян, който е един от организаторите на антиправителствените протести.

Той коментира, че напрежението на протеста вчера вечерта е в резултат на "грозна театрална постановка на властта, на гърба на българите, и бяха обгазени журналисти, които цяла България познава, а само полицията не ги познава".

Това, че бяхме организатори на голяма част от митинга, нямахме полезен ход при такива откровени ходове на насилие, въпреки че бяхме застанали най-напред при бомбите. Причината да държат час и половина униформените да ги гърмят, беше точно тази, за да може да се покаже колко са лоши протестиращите и че сред тях има криминални елементи, каза адвокат Николай Хаджигенов.

"На протеста имаше и много чуждестранни медии, които видяха какво става в София. Може би България не е Беларус, сигурно не е. Но имаме вожд, който иска много страната ни да заприлича на Беларус. Продължаваме протестите, българите са горди и няма да се преклонят", заяви Арман Бабикян. Според него "големият удар върху Борисов е, че хората вече в България не се страхуват и го казват на глас".

Вчера е имало и протести в 15 европейски градове, което е впечатляващо, каза Велислав Минеков. Той попита "кой привика" на снощния протест тези агресивни младежи, които хвърляха срещу жандармерията и полицията различни предмети, павета и камъни. За това, което се случи, ще сезираме Европейския съд за правата на човека, ще информираме всички посолства на европейските държави, както и на САЩ и на Великобритания. Ще искаме и среща с посланиците им, "за да разкажем за този инцидент, който ни изкара от нормалните европейски държави и ни приравни с централноазиатските диктатури", каза Минеков.

"Бесни сме на това, което се случи снощи след тази поръчка на Гешев и Борисов за окървавяване на протеста", каза Велислав Минеков в разпространено по-рано през деня видео на т.нар. Отровно трио.

"Провокаторите, кръвта, лютивият спрей, сълзотворният газ, битите жени – всичко това се случваше през целия ден. Всичко това е лицето на Борисов. Ние нямаме шпицкоманди, нямаме полиция, нямаме и палки", добави във видеото Арман Бабикян.

Споделяне